December på herrgården

Nu börjar en av årets vackraste och finaste tider på Ulvsby. Juletid. Vi smyckar herrgården med allt det vackra från skogen. Vi binder kransar, knyter band och veckar silkespapper till smällkarameller. Med bokmärkesänglar och sidenband. Finaste granen hämtas hem från skogen och står nu och glittrar och tindrar i herrgårdens stora sal. 

Det rustas för julbord. En av årets höjdare här på herrgården – och sen lång tid tillbaka är ”Länsmansgårdens julbord” känt för julens delikatesser av högsta klass. I snart hundra år har det dukats upp julbord här på herrgården. Och de gamla recepten finns fortfarande med – och nytt kommit till. Ett och annat har fått lämna plats för nytt – Gäddaladåben är saknad av ingen – och alla verkar älska kökschefens hjortpaté. Den är ny för i år! 

Och varje år diskuterar vi – ska grisfötter verkligen få vara med? Jo, i år kom de med och vi sänder en varm tanke till grisfotens vänner som håller denna tradition vid liv. 

Det har bakats, rökts, lagat och kokats nästas dygnet runt för att hinna bli klara till första advent då det är premiär för årets julbord. Och i år har det dykt upp en ny tradition – julbad i Drottning Kristinas badstuga! Bada först och njut sen av julens alla delikatesser i herrgården som nu tindrar och glittrar av allt julvackert. 

I år har det kommit en ny stjärna till Sunne. Västanå Jul finns i Berättarladans nybyggda vinterbonade Loft. Det känns så roligt att få träffa gänget på Västanå i Berättarladan i vintertid. Skickliga Magnus och Sophia Stinnerbom tar julens musik till nya höjder. Och med Västanå Teaters skådespeleri där Selmas julberättelse ur Gösta Berlings saga bjuder på gnistrande skådespeleri.

Väldigt roligt att få träffa sommarens teatergäster även vintertid!