Höst på herrgård i Sunne Värmland

Höst och vädret bjuder på klara soliga dagar. Vildgässen har passerat på sin väg söderut och ropar att vi ses nästa vår igen. Det är nu som det är lägereldarnas och sagornas tid. Vi tänder sprakande brasor, värmer vinet och samlas för att hör berättelserna som berättas varje höst. De om hjältemod, om okänt och känt och allt annat underbart som kan berättas vid en sprakande brasa.

Höst med vandring och cykling

Så då var sommaren förbi och flyttfåglarna är på väg söderut och vi alla minns en märklig sommar. En sommar där närheten aldrig känts varmare i omtanken att hålla ett kärleksfullt avstånd. Och alla alla som hittade ut till oss på landet för att cykla, vandra, paddla, rida och allt annat roligt man kan hitta på en sommardag på landet.

Vandrarna har kommit för att gå Sunnes 16 vandringsleder - och i höst fortsätter man att vandra. Njutvandring med bra kläder och skor, bra leder och gofika så har man en härlig dag ute på lederna. Och på kvällen smakar det ljuvligt med en härlig herrgårdsmiddag.

När man kommer in efter vandringen och känner sig lite frysen är det gott med varmt vin. Det här tycker vi är så himla gott: värm försiktigt 3 dl rött bordsvin, lägg i en kanelstång och några hela kardemummakärnor, och 2 tsk honung. Låt står och värma i ca 10 minuter, men får inte koka. Droppa i lite citron, häll upp i keramikmugg och njut. Gärna framför brasan!

Och alla som cyklat här i sommar - till Fyra vackra kyrkbyar - Lysvik - Östra och Västra Ämtervik och Gräsmark fortsätter att komma för att trampa utmed Fryken och upptäcka små gallerier, titta in hos konstnärer och njuta av en god lunch med ett glas vin på den lilla bykrogen.

 

Sunne Vandringsvecka

Vandringsveckan bjuder på den Fryksdalska berättarkonsten samtidigt som man vandrar på vackra vandringleder i Sunne. I år vandrade man på Tiskaretjärnsleden, Styggebergsstigen och Gruvrundan. Guider berättade, vandrade och såg till att alla hade det bra utmed leden. På kvällen njöt man av goda middagar och trevlig samvaro. Sista dagen på vandringsveckan bjöd på en skulpturvandring i Rottneros Park. Parken har en samling på över hundra skulpturer skapade av antika och nutida mästare. Parkens skickliga guide berättade om antikens gudar och gudinnor , skulpturkonst och inte minst Rottneros Parks minst sagt märkvärdiga historia.

Nästa Sunne vandringsvecka är i maj 2021 - vi längtar!