Midvintertid hos oss på Ulvsby i Sagolika Sunne mitt i Värmland

Midvintertid är skidåkning, snöskovandring och sprakande brasor. Bastuhetta och kopparbad i badstugan. Mustig vild vintermat på menyn och rött från Barolo i glaset.

Ett helt nytt år fyllt av härliga dagar finns framför oss. Januari med sitt vita vinterlugn bjuder in till att vara tillsammans i lugn och ro. Att få tid att reflektera och samtala helt ostörda.

Midvintertid med skidåkning och snöskovandring

Vi njuter av vinterpromenader på vintriga vandringsleder och några tar på snöskorna och kliver rakt ut i vinterskogen. Vi vandrar till någon liten sjö med tjock blank säker is och det är tid för isfiske. Vintersol, tystnad och väntan på napp ger en sällsam vila för sinnet.

Kaffe smakar gott vid en sprakande eld och vi vilar varmt på fårskinnen  runt elden. Vi kanske grillar korv, som kommer direkt från det lilla charkuteriet här i Värmland, bara en bit bort. En riktig delikatess! Väldigt uppskattat av oss som har ett förflutet som scout och med många korvgrillningar av varierande kvalitet bakom oss.

Härlig njutåkning på Ski Sunne

Ski Sunne lockar med nypistade manchester backar. Klassiska Ski Sunne! Hos en göteborgare, som jag, väcker det minnen och en smula nostalgi. Sent 70-tal, och jag tror att varenda unge i Göteborgs skolor åkte till Ski Sunne på friluftsdagen. Skidbussen gick i gryningen från Heden till Sunne för en hel dag med skidåkning, medhavda smörgåsar, varm choklad - och den så i vintersammanhang populära apelsinen. Helt underbart! (Tror att jag redan då visste att jag skulle flytta till Sunne en gång i tiden, men det är en helt annan historia.)

Idag är Ski Sunne en modern skiddestination som levt med sin tid.  Många, långa, branta och även snälla backar och en nybyggd Funpark. Här finns skidåkning för alla, tycker vi. Våra barn har lärt sig åka skidor och det har varit många härliga timmar i barnbacken. Och nu kommer barnbarnen! Ski Sunne finns helt nära för  härlig skidåkning varvat med avkoppling i Drottning Kristinas badstuga och goda herrgårdsmiddagar här på Ulvsby. En härlig helg på landet helt enkelt!

Drottning Kristinas badstuga - minsta lilla Spa

I eftermiddagstid när himlen färgas svagt rosa väntar Drottning Kristinas badstuga. Och vi är så glada att vi valde att skapa en riktigt härlig badstuga som bygger på historia och tradition. Stillhet och ro och inte en hantel så långt ögat når. För den som inte vet så berättar vi gärna om vår badstuga. Istället för att bygga ett modernt Spa så tog vi avstamp i vår historia.

Drottning Kristina var en hårt arbetande kvinna som gillade  ett varmt bad i kopparkar, och gärna med lite rosenblad i vattnet. I och med att hon annekterade vårt Ulvsby för egen räkning 1649, så tänkte vi att det passar med en badstuga uppkallad efter henne. Dessutom var det ju på 1600-talet som det byggdes badstugor runt om i landet. Konstnären och scenografen Lena Maria Stigsdotter, som har formgivit badstugan, tyckte att  Selma Lagerlöfs resor till främre Orienten och Palestina var inspirerande.  Så det blev en kombo av nordisk berättartradition och Orientens sagor som fick inspirera.

Efter en kall vinterdag ute i snön så känns det härligt att få slappna av med het bastu och ett varmt bad!

Välkommen till en avkopplande vinterweekend på herrgård!

Varma hälsningar från Marianne och hela herrgårdsgänget här på Ulvsby