Juli - mitt i vackraste högsommartid!

Soliga varma dagar fullt med avkopplande aktiviteter. Upplev sagolik kultur, kör en cykelresa eller vandra vackra Värmlandsleder och låt oss guida dig rakt in i sommaren. När det kanske är som allra vackrast. I högsommartid!

Juli månad och högsommartid. Jordgubbar, trädgårdar och teaterpaket!

Vi är så glada för att våra vänner på Västanå Teater presenterar ett unikt scenprogram "O, sena tiders barn...!" med text och musik från Selma Lagerlöf-uppsättningar i augusti. Vi får avnjuta scener från föreställningarna ”Gösta Berlings Saga”, ”Kejsarn av Portugallien”, ”Nils Holgersson”, ”Bannlyst”, ”Löwensköldska ringen” och novellerna ”Monarkmötet” och ”Vägen mellan himmel och jord”, med specialkomponerad musik av Magnus Stinnerbom.  Medverkande: Västanå Teaters skådespelare och musiker. Rent fantastiskt!

Och så har de en utställning också  - "O, sena tiders barn...!" med hundratalet kostymer från föreställningarna. Öppet när de spelar och varje lördag och söndag.

"O, sena tiders barn...!" framförs i nybyggda Loftet i Berättarladan och med begränsat antal platser, man använder bara 40 av alla 250 platser - för att alla ska få ett kärleksfullt mellanrum. Och vi hoppas så klart att alla visar hänsyn vid detta unika tillfälle, och bara kommer om man känner sig riktigt frisk.  Både för egen skull - men också för alla andras.

I augusti är det premiär och alla platser bokas genom ett teaterpaket hos oss på Ulvsby. Om vi är glada! Jaa, och så roligt att slutet av sommaren kan få kännas lite vanlig - även om allt annat är lite ovanligt hos oss i år.

Trots märklig sommar så är herrgården full av gäster - nåja i år får ju bara hälften så många gästa oss, men desto kärare. I trädgården mognar bären på de få buskar som är kvar efter vårens röjning och ommöblering - projektet med herrgårdens trädgårdspark fortsätter. I år har de gamla bärbuskarna fått maka på sig och nya är på väg in i trädgården. Rabarberlandet utökas med 10 gånger så stort område, ja vi älskar rabarber! I år trivs de tillsammans med jordgubbar på den fina tarten som Daniel har på herrgårdsmenyn. I år kände vi för att pyssla om oss lite extra så i år är det fem rätter på Menu du Chef - och två vilorätter. Väldigt gott!

Rabarber ja, denna fantastiska godsak som till vår glädje tittar upp ur landet varje vår. Där vi väntar med våra pajformar, marmeladburkar och dessertplaner. Rabarbermarmelad är så gott, så jättegott och inte minst till all god ost som vi får från Lillängens gårdsmejeri runt hörnet. Vi bjuder på vårt godaste recept!

Ulvsby herrgårds godaste rabarbermarmelad

Att göra bästa godaste marmeladen är enkelt, gör så här: om du inte redan har så - välj ett lagom soligt ställe i trädgården, gräv ur ett lagom stort land och se till att jorden är riktigt mullig och go. Köp eller få en riktigt god rabarbersort som du gillar och plantera. Vänta i två år - ok, det går att ta lite försiktigt efter första året. Tredje året är det tid att skörda. Gör det.  Ta minst ett kilo. Minst!

Du behöver

  • väl rengjorda marmeladburkar
  • en stor gryta
  • en träslev
  • ett kilo rabarber - dra av skalet och skär i små bitar
  • ett kilo syltsocker
  • en citron - i tunna skivor
  • en bit saftig ingefära, ta ca 2 cm - tärna i små tärningar. Skala - men det vet du förstås :)
  • en tesked kardemumma - som du mortlar grovt
    Varva allt i kastrullen och låt koka på svag värme i ca 1 timme. Gör marmeladprovet. När rabarbermarmeladen är klar så fyller du burkarna och ställer upp och ner. Låt svalna och njut sen första burken med lite chèvre och ett gott vin - ta gärna en Sauvignon blanc. Det är gott!

Fortsatt skön sommar önskar Marianne, Christer och hela herrgårdsgänget!