Mars

Det är vår i Värmland! Vildgässen har siktats över hustaken och deras ropande hörs lång väg. Vi vet att nu kommer värmen och påsken - och att sommaren snart är här!

Mars

De första vildgässen har siktats och ropar att de är här nu, och att både de och våren är på väg norrut. Det är en  speciell känsla att stå på gårdsplanen och följa gässen med blicken. Att se dem dra fram över herrgårdens tak på sin väg norrut över sjön Fryken på väg till sommarvistet i Norrbotten. Jag undrar alltid om det kan vara någon ättling till Akka som finns med i flocken... Vem vet!

Selma Lagerlöfs Mårbacka

Många tror att grågåsen som finns i entrén på Selma Lagerlöfs Mårbacka är den verkliga Akka, som Selma skriver om i Nils Holgerssons underbara resa. Nils Holgerssons underbara resa var ett beställningsverk och som kom att bli en älskad geografibok i den svenska skolan. Tror att det var så... Hmm, kanske dags att gå en visning på Mårbacka för att friska upp minnet! Alltid lika trevligt och nu öppnar de för säsongen med visningar på lördagar.

Västanå Teater berättar Körkarlen av Selma Lagerlöf

Ett annat beställningsverk var Körkarlen, berättade Irene, som är intendent på Mårbacka. Det hade jag ingen aning om! Och om Körkarlen blir lika populär som Nils Holgersson blev när Västanå Teater berättade den, ja då gäller det att snabbt boka teaterpaket. Redan nu bokar många och det är så roligt att så många vill uppleva sommarens stora teateräventyr i Berättarladan.

Vandra i vår - Njutvandring!

Vandringslederna här i Sunne är snöfria, kanske lite blöta, och vi har redan hunnit ut på första vandringen. Det är så avkopplande att komma ut i skogen, att bara vandra och låta tankarna flyga. Ta en paus, grilla lite korv och bara vara. Det är livsnjutning!

Vandring lockar många hit ut till Sunne och alla Värmlandsleder, och i år kommer två av oss -  inte jag :) - att utbilda sig till vandringsguider med inriktning på berättande. Det finns så mycket spännande kulturhistoria runt vandringslederna här i Sunne. Finnkulturen, gamla gruvområden, leder med unik flora och alla platser som både Selma Lagerlöf och Göstan Thunström skrivit om. Det är något att berätta om!

När man kommer tillbaka från vandringen är det ljuvligt att sjunka ner i ett hett salt bad i kopparbadkaren i Drottning Kristinas badstuga. Het bastu med eukalyptus, varma salta bad och svalka på altanen. Det är avkoppling från vardagen!

Och sen väntar en riktigt god middag, signerad vår kökschef. Och med goda väl utvalda viner!

I köket håller vi som bäst på att fundera på var vårens första nässlorna ska titta fram, och det känns lika spännande som att vänta på sensommarens första kantareller.

Och vinkällaren har städats ut under vinter - oj, vad många goda gamla Bordeauxviner det har njutits av under vintern. Men nu är det tid att leta efter nya goda viner runt om i Europa. Mat och vin är så gott!

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin mars och ser fram när vi får träffa er igen!

Varma hälsningar från Marianne och hela herrgårdsgänget här på Ulvsby