Novemberhälsning från oss på Ulvsby herrgård

November, det är då det varma höstmörkret sänker sig över oss här på Ulvsby herrgård. Och allt är stilla, stilla i det värmländska odlingslandskapet runt sjön Fryken. Det glittrar svagt från ljuset i tornet på Sunne kyrka och vi tänker – att snart är det jul.

Det är nu som det är lägereldarna och sagornas tid. Nåja, så mycket lägereld kanske vi inte har på herrgården, men det sprakar muntert i brasorna här på herrgården. Och så kuras det skymning vid den blåskimrande lite disiga utsikten utöver sjön Fryken – och det är berättelsernas tid här på herrgården. 

Det är nu favoritböckerna plockas fram ut hyllorna, ullplädar, tekoppar och tofflor plockas fram. Stilla stunder framför brasan. I sällskap och i samtal. Eller en stund för sig själv med en bok. Ett läsäventyr att försvinna in i helt ostörd. Det är höst här på Ulvsby herrgård.

Det är nu som julen börjar närma sig så smått. Julmässan på Selma Lagerlöfs Mårbacka kommer först. Med allt det finaste hantverket och julens alla delikatesser från små mathantverkare. Och Selmas Mårbacka är juldekorerat. Vi följer med på en vandring i det julsmyckade huset och hör guiden berätta om hur det firades jul på Mårbacka på Selmas tid. Det bjuds på glögg och pepparkakor i Selmas kök, vid AGA-spisen och den glänsande koppardiskbänken. Och vi riktigt känner att nu, nu är julen snart här. 

Vi tar en tur ut i vår skog och plockar allt vackert som ska bli till juldekor i herrgården. Vacker mossa, både vit och grön, smågranar på rot, tall- och granris, lingonris, kottar och lite, lite, lite revlummer från vårt eget hemliga ställe. Mer hemligt än alla kantarellställen i världen! Några hasselnötter som lämnats kvar av fåglar och ekorrar. 

Lycka kan vara att ha en egen skog att plocka försiktigt av allt det vackra.

Sen binder vi de allra vackraste kransar, smyckar med röda band och hänger på dörrar och andra platser där de pryder sin plats.

November är en ljuvlig tid att ta det lugnt, njuta av smaker från jakt och lagrade smaker från höstens skörd. Mustigt, smakrikt – och ofta är det älg på menyn. Och kantareller. Från Värmland. Och Sunne.

Välkommen att njuta november med oss på Ulvsby. Följ med och plocka lingonris till din allra vackraste krans. Njut av herrgårdsmiddag som går i höstens smaker – och fylliga viner som lagrats längst in i vinkällaren. November är magiskt här på Ulvsby herrgård. 

Varm novemberhälsning från Marianne och resten av herrgårdsgänget här på Ulvsby.