Påsk på herrgården

Här på Ulvsby herrgård hade vi planerat och bokat in gäster några härliga helgdagar för avkoppling, god mat och dryck, såväl som konstutställning, kulturella utflykter och naturliga upplevelser. Påsken är en av årets höjdpunkter på herrgården!

Den här påsken blir inte som vanligt för någon av oss. Här på Ulvsby herrgård hade vi planerat och bokat in gäster några härliga helgdagar för avkoppling, god mat och dryck, såväl som konstutställning, kulturella utflykter och naturliga upplevelser. Påsken är en av årets höjdpunkter på herrgården!

Nu låter vi (precis som många kollegor och andra hotell) årets påsk bli en helg då vi alla lyssnar på de goda råd vi fått, och stannar hemma. Vi måste alla ta ansvar för att undvika smittspridning av det nya coronaviruset genom att följa regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Ulvsby herrgård håller stängt långfredag, påskafton, påskdagen och annandag påsk (10-13 april). Du kan naturligtvis alltid nå oss på telefon 0565 140 10 eller e-post info@ulvsbyherrgard.se

Vi vill gärna bjuda på vårt bästa sillrecept så att du trots allt kan njuta av herrgårdens smaker i påsk. Mycket gott och lätt att göra hemma!

Vi längtar efter dig och hälsar dig varmt välkommen igen efter påsk.

Glad påsk!

Marianne och Christer Krönsjö med personal

 

Ulvsby herrgårds bästa sill till påsk

Köp hem ca 1 kg fin sill (blir ca 500 g rensad, filead och dragen). Rensa till filéer och dra bort skinnet, kan vara lite pyssligt men blir godast så. Lägg i en bunke.

Gör sen en lag av 1 liter vatten, 5 dl ättika (ta 12%-ig), 3 msk salt och 4 msk socker. Rör tills allt löst sig och lagen är helt klar. Häll över filéerna och ställ kallt i 12 timmar eller tills sillen är helt vit rakt igenom.

Ta fram två riktigt saftiga fina vitlöksklyftor och riv ner i en skål. Akta fingrarna! Rör ihop vitlöken med 1 msk dijonsenap, 2 dl Crème Fraiche – ta den feta, det blir godast så! - och 2 dl majonnäs.

Varför inte göra egen majonnäs. Här är ett superenkelt recept på 2 dl, (och jätteviktigt att alla ingredienserna är rumsvarma)
Ta fram en rundbottnad skål och en visp. Rör ihop 1 äggula, 1 tsk dijonsenap, 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och ½ krm nymalen vitpeppar. Ta 2 dl rapsolja, och tillsätt under tiden som du vispar. Först droppvis och sen i jämn stråle. Pressa i lite citron, ungefär 1 tsk. Smaka! Salt, peppar eller mer citron? Smaka! Blanda allt väl, och finhacka en lagom stor knippa med dill och rör i. Ställ kallt en stund.

Ta fram sillen och häll i durkslag.Häll upp ett glas vin, det är du värd, och njut av vinet medan sillen rinner av.

När sillen är väl avrunnen så blandar du i den i majonnässåsen. Blanda försiktigt och lägg upp i en fin burk. Ställ kallt i ett dygn och njut sen av den allra godaste påsksillen. Ät och njut!