Nu är det sommar här på Ulvsby herrgård i Sunne

Sommartid. Midsommartid. Semestertid! Det är härliga tider med sol, värme, grönt och vackert runt oss. Midsommar är tid för Västanå Teaters premiär i Berättarladan. och i år är det premiär för Körkarlen av Selma Lagerlöf i regi av Leif Stinnerbom. Som vi har längtat! Och vi är så tacksamma över att Västanå Teater spelar - trots restriktioner om bara 50 platser i salongen så väljer man ändå att spela. Vi bugar och tackar och ser fram emot sommarens stora teateräventyr i Berättarladan!

Midsommartid

Nu är det sommar här på Ulvsby herrgård i Sunne - mitt i det blomstrande Värmland! Det blomstrar både i naturen och kulturen och vi ser fram emot att fira en solig och varm midsommar här på herrgården. Och det blir premiär på Västanå Teater - som vi har väntat och längtat - efter att återigen få uppleva en teatersommar i Berättarladan. Nyfikna väntar vi Körkarlen, av Selma Lagerlöf och i regi av Leif Stinnerbom. Och faktiskt så finns det några teaterpaket  att boka hos oss på Ulvsby herrgård. Mejla på info@ulvsbyherrgard.se

Välkommen till herrgårdssommar här på Ulvsby herrgård i Sagolika Sunne - mitt i Värmland!

Sommarvandring - trollskogar och blånande höjder

I Sunne finns det många vackra vandringsleder. Några är certifierade Värmlandsleder och som går genom historiska marker och bygder, och där berättelserna är många och spännande. Kika in på Sagolika Sunnes hemsida och kolla in alla leder. Det finns över 20 leder. I sommar arrangeras det guidade vandringar på tisdagar, och där berättandet leder vägen genom trollskog och över berg med blånande utsikt. Och de som är bäst på berättande, enligt mig, är Västanå Teater - tänk om det blir teater på vandringen??? Det hade varit något!

Kultur Sagolika Sunne - från Selma till Alma

Allt finns i appen Sagolika Sunne. Ladda ner - ladda ner!

Här finns supertrevliga guidade turer, där skådespelarna vid Västanå Teater Hanna Kulle och Jacob Hultkrantz guidar oss runt i Sunne, på Mårbacka, Rottneros Park och runt i trakten. Till fots eller med bil! Så mycket spännande kultur det finns här i Sunne - Alma Löv Museum presenterar "AS TIME GOES BY", med konstnärerna Andreas Bennin, Carin Ellberg, Hertha Hanson, Astrid Kruse Jensen, Staffan Jofjell, Katarina Löfström, Nazanin Raissi, Anna-Karin Rasmusson, Per Svensson och Association for Social Contribution. Spännande!

Ett besök på Mårbacka, hemma hos Selma Lagerlöf hör sommaren till. Om inte att för att strosa omkring i trädgården och fika på det mysiga lilla kaféet.  Rottneros Park - magisk mäktig skulpturpark - över 100 skulpturer finns i trädgårdsrummen, som är formgivna för att bilda en ram kring konstverket. Här är fullt av antika och nutida mästare! Och bästa trädgårdsmästare Magnus skapar vackert i parken med sitt trädgårdsgäng!

Cykelresa till Sunnes charmiga kyrkbyar

När man tänker lite så är Sunne nästan som Frankrike och Provence. Slingrande småvägar går utmed Fryken och en och annan landsväg leder vägen till fyra små kyrkbyar runt Sunne tätort. Ca 20 km till varje by - alla med en kyrka mitt i byn - och alla har en go liten krog som serverar godaste lunchen - och med ett glas gott vin. Utmed vägen och i byarna finns gott om konst och kultur - knacka på dörren till ateljén hos konstnärer - har du tur är de hemma och öppnar.

Cykla till

  • Lysvik cykla gamla vägen utmed sjön
    Mormors Glasskafé eller Frykens Pärla - Värmlands mest sjönära krog med sitt läge nästan i vattnet.
  • Östra Ämervik - stanna till på Mårbacka och hälsa på hemma hos Selma Lagerlöf.
    Lite längre söderut finns Södra Ås Konst och Kultur med sitt lilla Ockarina-makeri. Missa inte! Gör ett stopp i den lilla lanthandeln - här finns ett litet kafferosteri där man kan köpa en kopp riktigt gott kaffe med nåt gott till. Kika runt hörnet vid kyrkan - här finns Selma Lagerlöfs grav.  Alma Löv Museum finns strax söderut i Smedsby - en upplevelse värt vartenda tramptag!
  • Gräsmark - vidunderligt vacker väg utmed sjön Rottnen.
    Kyrkan i Gräsmark är känd för att vara bonngrann' - knacka på och se om det är öppet, så får du se. Strax runt hörnet finns krogen Kalasmakeriet på Prästgårn' - här äter du godaste gott och med utsikt över lillsjön. Kerstin, som har Kalasmakeriet, dukar upp riktigt klassiskt smörgåsbord då och då. Kolla hemsidan - och är det på gång - missa inte - cykla dit!
  • Västra Ämtervik - stanna till vid Rottneros Park. Fortsätt förbi bruket och ta dig den gamla vägen utmed sjön till Västra Ämtervik. Kyrkan mitt i byn kan skådas på långt håll. Sommarpensionatet Sillegården har god mat, goda viner och trivsam konst. Kulinarika Mat-& Vingård har en gårdsbutik med egna förädlade drycker, äppelodling och ett sagolikt läge vid sjön Aplungen.