Tractors Teaters Jernbanan av Sara Lidman

Jakob Hultcrantz Hansson spelar Sara Lidmans verk Jernbanan. Här kan du kombinera Västanå Teater med besök på Lilltomta Gård i Västansjö, Sunne. Jakob bygger en teater hemma på gården och som premiär tar han oss med på en gripande och vacker resa med JERNBANAN.

 Jakob Hultcrantz Hansson presenterar JERNBANAN av Sara Lidman 

Vi är stolta över att kunna presentera något alldeles speciellt för er i sommar: En exklusiv enmansföreställning av JERNBANAN, av Sara Lidman, med den omtyckte skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson, känd bl.a. för hans många minnesvärda huvudroller på Västanå Teater. Efter hans rollgestaltningar av Selma Lagerlöfs många älskade karaktärer; Gösta Berling, Gunnar Hede, och David Holm, tar han sig an en annan av våra stora författarinnor Sara Lidman.

Tractors Teater, ny teaterlada

Nu kan du kombinera sommarens besök i Sunne Värmland, på Västanå Teater,  med ett besök på Lilltomta Gård i Västansjö, Sunne. Där Jakob nu bygger en teater hemma på gården. Som premiär tar han oss med på en gripande och vacker resa med JERNBANAN.

Exklusivt erbjudande - upplev första teatersommaren!

Boka din teatervistelse hos oss, under spelperioden 5 juli till 4 augusti, med ett förmånligt teaterpaket JERNBANAN. Ulvsby herrgård har ett antal biljetter för våra gäster. Antalet platser är begränsade, så vänta inte med att säkra din plats. Boka din vistelse och biljetter direkt hos oss och gör dig redo för en kväll där Jakob kommer att förtrolla och beröra. Vi ser fram emot att välkomna dig till en oförglömlig kväll med JERNBANAN och en magisk vistelse hos oss på Ulvsby Herrgård.

Spelperiod: 5 juli - 4 augusti
Föreställning: kl 16.00
Föreställningen är ca 2 timmar inkl paus

Sara Lidmans JERNBANAN – En inre resa

Sara Lidman och Selma Lagerlöf hade mycket gemensamt och Sara pratade ofta om Selma. De brann båda för det lokala och var båda engagerade i världens händelser. 2023 var det hundra år sedan Sara Lidman föddes. Det firades med föreställningen Jernbanan på Västerbottensteatern där Jakob spelade Didrik. Föreställningen blev en kritik och publiksuccé. *“Jakob Hultcrantz Hansson är storartad” – skrev DN*

Med en blandning av intensivt skådespeleri, projektioner av filmfragment, suggestiv musik och sång, levererar Jakob en föreställning som samtidigt är både intim och stor i sin dramatiska form.

Nu fortsätter tåget, men som enmansföreställning. Manus av Dag Thelander har bearbetats, musiken av Per Wickström är kvar.

Sara Lidman, Jernbanan och Jakob Hultcrantz Hansson

JERNBANAN bygger på den sanna historien om Saras egen farfar Erik Lidman (Didrik Mårtensson), som tog Jernbanan till byggden, skuldsatte generationer och hamnade i fängelse på Långholmen i Stockholm.

Föreställningen är en skildring av en mans liv och drömmar. En föreställning full av sång och musik, en resa i det emotionella inre landskap som formar våra liv. Vi möter Didrik Mårtensson sittandes i sin fängelsecell. Han sjunger om sin önskan att vara tillbaka i Lillvattnet, om den skönhet och den kärlek han känner för platsen. Plötsligt omringas han av furierna, hans demoner, symboler för de personer han känner sig ha svikit eller blivit sviken av. Anna Stava, Hagar, Pappa Mårten, Mamma Lena och de andra.

Vi följer Didrik Mårtenssons livsresa. Hans ungdomsdrömmar om att genom Järnvägen, förändra livsvillkoren för människorna på landsbygden. Hans kärlek till den oförstörda Anna Stava och hans åtrå till den mystiska och komplexa figuren Hagar som blir Amma till hans egen son.

Läs vad pressen skriver

Han bygger sin egen teaterlada...

Skådespelare bygger egen teater i Sunne.

Skådespelare bygger egen...

Mer sommar i Sunne Värmland 

Passa på att uppleva något intressant på vägen - Alma Löv Museum visar spännande konst Alma Löv Museum och Klässbols Linneväveri är en magisk plats för den som är intresserad av inredning. Passa på att fynda i deras butiksförsäljning. Stanna till en stund i Arvika som är en charmig stad med fint utbud av butiker, konst och kultur.

Text here

1990:- Per person
5 juli - 4 augusti
Från 1 Nights
This is included
 • Övernattning i dubbelrum
 • Ulvsby herrgårds frukostbuffé
 • Fyrarätters Herrgårdsmiddag
 • Teaterbiljett JERNBANAN på Tractors Teater
Läs mer
Relaterade erbjudanden
Populär
Västanå Teater Herr Arnes Penningar

Det här paketet finns i två varianter vardag samt helgpaket.…

 • check
  2 varianter av paket
 • check
  Period: 28 juni tom 7 sep
 • bed
  Övernattning
 • restaurant
  Frukost & middag
 • check
  Teaterbiljetter
Populär
Sagolika Sunne kulturpaket

Selma Lagerlöfs Sunne och Värmland är synonymt med konst och…

 • bed
  Övernattning
 • restaurant
  Frukost & två middagar
Populär
Herrgårdslyx

Ta en paus från vardagen och bli lite bortskämd med…

Populär
Vandringspaket

Visst längtar du redan efter nästa sköna vandring? Dra på…

 • bed
  Övernattning 2 nätter
 • restaurant
  Frukost, smörgåspaket & middag
 • check
  Kartor och vandringsinformation

Bekvämt boende på herrgårdshotell

Riktigt lyxigt och romantiskt, eller bekvämt i markplan. På Ulvsby herrgård väljer du mellan flera olika typer av boende. 

Ulvsby herrgårds hotellrum finns i:

 • Kronohäktet med 13 nybyggda hotellrum med sjöutsikt varav två juniorsviter. Privat balkong, utvald inredning och utsikt över sjön Fryken. 
 • Länsmansflygeln med 17 nyligen renoverade hotellrum i markplan. Flera av rummen har uteplats i söderläge och kvällssol.
 • Kavaljersflygeln, herrgårdens gamla ombyggda sädesmagasin, med 6 nyrenoverade hotellrum på andra våningen. Charmigt och personligt inredda med möbler från förr.

Alla rum har badrum med dusch och wc, TV och Wifi. Din hund är välkommen i några av rummen i Länsmansflygeln som också har uteplats.

Bilderna på sidan visar superiorrum och juniorsvit.

READ MORE

Till Sunne i Värmland med tåg eller egen bil

Luta dig tillbaka på tåget eller ta bilen. Resan till Ulvsby herrgård i Sunne, Sverige, går fortare än du tror. Naturen utanför fönstret blir allt mer sagolik ju närmare du kommer. Snart skymtar du herrgården där den allékantade vägen leder fram till avkoppling och egen tid med dig själv, en vän eller partner.

Avstånd:

 • Oslo 2 1/2 tim med bil
 • Kongsvinger 1 1/2 tim med bil
 • Köpenhamn 7,5 tim (tåg via Göteborg)
 • Arvika 45 min med bil
 • Karlstad 50 min med bil
 • Stockholm city 3 1/2 tim (tåg via Karlstad/Kil)
 • Göteborg 3 tim (tåg via Kil)
 • Örebro 2 tim med bil

Om du anländer med tåg ser vi till att du blir upphämtad vid tågstationen i Sunne. Resan vidare till Ulvsby herrgård tar bara tio minuter!

Ulvsby herrgård – perfekt för dig som är aktiv

Ulvsby herrgård har ett perfekt läge mitt i Värmland. Här kan du ha din bas för några dagars vandring, sköna golfrundor på Sunne GK och andra banor i vår närhet eller när du vill upptäcka mer av Värmlands konst och kultur.

Vandra i vildmark och genom kulturlandskap

Allt fler vill vandra! Skogarna kring Sunne myllrar av vandringsleder och stigar, skapade av de människor som trampat dem under många hundra år på väg till kyrkor, marknader, grannbyar eller drömmen om Amerika. Här finns tre certifierade Värmlandsleder. Och massor av andra vandringsleder som var och en bär på sin egen berättelse. 

Läs mer om Vandringspaket

Golf på natursköna banor kring Fryken

Sunne GK är en skogs- och parkbana med 18 hål som sluttar ned mot sjön Fryken. Alla hål har sjöutsikt. Banan bjuder på utmaningar även för den mest erfarna spelaren. Förutom den vackra banan finns är övnings-green och driving range (tre hål att öva på samt bunker). 

Här är några fler rekommendationer då du vill tillbringa mer tid på banan än i bilen: Uddeholms GK (45 min), Kils GK (40 min), Arvika GK (45 min), Billerud GK (45 min) och Bryngfjordens Golfklubb (50 min).

Läs mer om Golfpaket

Konst- och kulturrundor i Värmland

Ulvsby herrgård är ett andra hem för den som uppskattar konst och kultur. Värmland är konstnärernas, konsthantverkarnas och författarnas landskap. Hit vallfärdar likasinnade gäster året runt. Utforska gallerier, konsthallar, museum och evenemang med kulturen i centrum. 

Västanå teater bara 15 minuter från Ulvsby herrgård ger föreställningar i Berättarladan, Rottneros Park, både kring jul och hela sommaren.

Läs mer om Teaterpaket