Cykelresa till 4 vackra byar i Sagolika Sunne Värmland

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärtland. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr.

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärtland. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr. Bo på historiska Ulvsby herrgård som både Selma Lagerlöf som Göran Tunström gästat och skrivit om. Det här är ett cykelpaket som gör alla sinnen glada!

Cykelresa - Fyra vackra byar i Sagolika Sunne

Välkommen att upplev en, två, tre eller kanske fyra byar runt Sunne. Här finns det ett fint utbud av konst, kultur och inte minst god mat. Byarna ligger på ett cykelvänligt avstånd på ca 20 - 25 km från Ulvsby herrgård.

Cykelturen går mestadels på lugna asfalterade landsvägar i det öppna jordbrukslandskapet, i skogsbygd och utmed sjöar. En och annan gammal grusväg kan dyka upp på turen. Stanna för ett svalkande dopp i en sjö utmed vägen. Låt dig bli hänförd av den vackra utsikten och spännande möten med konsten runt sjön.

Alla turer börjar på Ulvsby herrgård, som finns på västra sidan Fryken, ca 3 km norr om Sunne centrum.  Centralt placerad mitt emellan de fyra vackra kyrkbyarna. En kort sträcka, ca 600 meter, går på mer trafikerad väg. Här tar man det lugnt och försiktigt!

Ta med egen cykel eller hyr av oss för 200 kr per dag. Självklart ingår lån av hjälm.

Cykla till Lysvik - kika på konst.

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Lysvik. Vid Björkefors herrgård svänger du av mot Fryken och följer den gamla vägen som slingrar sig fram utmed sjön.

Lysvik är en livlig liten by med butik, glasscafé* som lockar folk från när & fjärra och med en fin restaurang. Restaurang Frykens Pärla* ligger precis invid sjökanten på Fryken. Slå er ner på bryggan och njut av en god lunch och kanske en kall öl eller ett glas vin.

Titta in hos konstnärerna som bor i byn. Här finns konstnärerna Solveig Nykvist SolSieg Atelje, keramik, och Margareta Sunnemar Ateljé Dalbo, abstrakt konst.  Är de hemma brukar de välkomna in  men ring gärna och kolla om de är hemma.

Fortsätt genom det vackert lantliga landskapet mot Mallbacken som är känd för sitt framgångsrika fotbollslag. Har ni tur så pågår det träning eller rentav en match på Strandvallen, och på den här planen har självaste Marta spelat. Då var det fullsatt! (Vi tror att både Messi och Ronaldo hade gillat den goa matchstämningen i Mallbacken!)

Utmed vägen väntar fler konstupplevelser – kika in på Galleri Träsmak*, titta in hos konstnären Per Pedersen* och konstnären Katarina Gåsste  och Galleri Björken* i Sunne. Och många, många fler konstnärer har sina ateljéer utmed sjön.

Trampa in till Sunne och stanna till för att kika i de fina små butikerna innan ni cyklar vidare till Ulvsby herrgård.

Längd ca 56 km  Beräknad cykeltid ca 3, 8 timmar exkl besök och pauser.

Cykla till Gräsmark – kika på natur, finnkultur och matkultur.

Cykla från Ulvsby och följ vägen mot Gräsmark.

Vägen går genom skogslandskap och utmed sjön Rottnen. Stanna till vid Gettjärnsklätten och gå upp till toppen. Här finns hänförande utsikt och en unik flora. Upplev ca 50 km värmländsk skönhet och kultur!

Ät lunch på den gamla prostgården. Här finns Kerstin som driver krogen Kalasmakeriet på Prästgår'n* med riktigt svenskt smörgåsbord – på söndagar. Andra dagar finns vällagad lunch.

Sväng förbi Gräsmarks hembygdsgård* och kika in i en äkta finsk rökstuga. Här finns byggnader från olika epoker i byns historia, ända från 1600-talet när Svedjefinnarna invandrade till trakterna kring Gräsmark. Här finns en rökstuga med tillbyggd svenskstuga bevarad och i Asphagsstugan kan man kika in till storbonden som bodde här på 1800-talet. Ta en fika i kaféet gården och smaka på kakor  som är bakade på skrädmjöl. Ett speciellt mjöl som är gjort på rostad havre.

Här kan man även smaka på Nävgröt som är en traditionell värmländskt maträtt. Det är ingen gröt utan en väldigt god maträtt som görs av skrädmjöl och serveras med stekt fläsk och rårörda lingon. I glaset har man enbärsdricka och så njuter man av riktig matkultur.  Hembygdsgården* har öppet sommartid och nävgröt brukar serveras på fredagar.

Fortsätt turen på sydvästra sidan av sjön Rottnen, som är en förkastnings sjö med sandbankar och vikar, och passa på att ta ett svalkande dopp och njut av stillhet och ro.

Cykelvägen går förbi Ski Sunne som är ett klassiskt ställe för utförsåkning. Stanna, parkera cykeln och unna benen ett styrkepass. Gör omvänt! Gå upp för skidbacken och njut av sagolik utsikt över Sunne Värmland.

Efter en lång dag rullar ni in till Sunne och Ulvsby herrgård. Vila i Drottning Kristinas badstuga och njut sen av en läcker middag och goda drycker.

Längd ca 52 km. Beräknad cykeltid ca 3, 5 timmar exkl besök och pauser.

*Öppettider – se varje ställes hemsida – eller prata med oss på Ulvsby

 

Cykla till Östra Ämtervik – titta in hos Selma Lagerlöf på Mårbacka och Alma Löv Museum

Cykla genom Sunne centrum, och ta cykelbanan ut ur Sunne och följ sedan den lilla landsvägen som slingrar sig genom det öppna landskapet ända fram till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.

Stanna till vid Mårbacka* och hör mer om Selma som var den första kvinnan som tilldelats nobelpristagare i litteratur som första svensk. Selma var den första kvinnan i Svenska Akademin och satt på stol nr sju samma som Sara Danius. Passa på och ät en enkel och god lunch på Mårbacka.

Söderut väntar små och stora konstupplevelser med Södra Ås Konst o Kultur med ett litet ockarinamakeri. På Alma Löv Museum* möter du konst av nationellt och internationellt uppskattade konstnärer.

Stanna till vid någon badbrygga utmed Fryken och njut av ett svalkande dopp.

På väg tillbaka till Sunne och Ulvsby herrgård passerar du Östra Ämtervik som figurerar i Selmas berättelser och där Selma Lagerlöfs familjegrav finns.

Rulla vidare in mot Sunne och Ulvsby herrgård.  Koppla av i Drottning Kristinas badstuga och bara var en stund innan det är dag för en god middag  i herrgårdens vackra matsal med sjöutsikt.

 Längd ca 46 km
Beräknad cykeltid ca 3 timmar exkl besök och pauser.

 

 Cykla till Västra Ämtervik - kika in på Rottneros Park och Sillegården

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Rottneros och stanna för ett besök i Rottneros Park. Parken är en av Europas märkligaste skulpturparker med hundratalet skulpturer omgivna av vackra trädgårdar. Världsklass mitt i det värmländska skogslandskapet.

Stanna till och låt dig förundras över den märkliga parken som är skapad av en man som satte skönhet framför allt. Passa på och ta en gofika i den vackra miljön.

Fortsätt mot kyrkbyn Västra Ämtervik. På vägen passerar du Rottneros Bruk som är ett av Sveriges äldsta pappersbruk. Fortsätt på den gamla vägen som slingrar utmed sjön till Västra Ämtervik som är en charmig by med lång konstnärstradition.

Kika in på Sillegården* som ligger vid Fryken. Ett sommarpensionat från tidigt 1900-tal, skapad av textilkonstnären Ida Sahlström. Idag finns här konstutställningar, hantverksbutik, restaurang och kafé.

Nästa stopp kan vara Kulinrika Mat - & Vingård* vid sjön Aplungen med egen produktion av produkter på äpplen.

Trampa mot Sunne och Ulvsby herrgård och en stund i Drottning Kristinas badstuga för att mjuka upp trötta muskler i bastun eller i ett hett bad. Njut av en härlig middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön.

Längd ca 36 km  Beräknad cykeltid ca 2, 5 timmar exkl besök och pauser.

 

Text here

4540:- Per person
2 natt/nätter
Det här ingår
  • 2 Logi i delat dubbelrum Superior
  • 2 Herrgårdsfrukostar
  • 2 Trerätters middagar
  • Badrock och tofflor på rummet, att låna
  • Entré till Drottning Kristinas badstuga
  • Wifi
  • Gratis parkering
  • Tillägg: Hyrcykel 200 kr/dag, hjälm ingår
Läs mer