Cykelresa till 4 vackra byar i Sagolika Sunne Värmland

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärtland. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr.

Här cyklar du mellan vackra kyrkbyar i den värmländska litteraturens hjärtland. Såväl Selma Lagerlöf som Göran Tunström har skrivit om trakten kring Sunne och sjön Frykens glittrande vatten. Den långsmala sjön, de blånande höjderna och det rika odlingslandskapet som följer sjön från söder till norr. Du hittar ett speciellt lugn i landskapet runt sjön Fryken i Sagolika Sunne, och du kan njuta av att bo på  historiska Ulvsby herrgård mitt i det vackra Värmland. Det här är ett cykelpaket som gör alla sinnen glada! 

Cykelresa - Fyra vackra byar i Sagolika Sunne

Just nu! Det är svårt att planera framåt och därför erbjuder vi alla som bokar våra paket nu och fram till 31 oktober, att oavsett ankomstdatum, kunna boka om vistelsen till motsvarande värde, utan av- och ombokningsskydd. Du kan boka tryggt och säkert!

Välkommen att upplev en, två, tre eller kanske fyra byar runt Sunne. I alla byarna, som är på 15–20 km avstånd, finns det ett fint utbud av konst, kultur och inte minst god mat.

Cykelturen går mestadels på lugna asfalterade landsvägar i det öppna jordbrukslandskapet, i skogsbygd och utmed sjöar. En och annan gammal grusväg kan dyka upp på turen. Ta tid att stanna för ett svalkande dopp, hänförs av vacker utsikt och spännande möten med konsten runt sjön.

Alla turer börjar på Ulvsby herrgård, som finns på västra sidan Fryken, ca 3 km norr om Sunne centrum, och går sen till någon av Sagolika Sunnes fyra vackra kyrkbyar. En kort sträcka, ca 600 meter, går på mer trafikerad väg. Här tar man det lugnt och försiktigt!

Ta med egen cykel eller hyr av oss för 200 kr per dag, och självklart ingår hjälm.

Cykla till Lysvik - kika på konst.

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Lysvik. Vid Björkefors herrgård svänger du av mot Fryken och följer den gamla vägen som slingrar fram utmed sjön.

Lysvik är en livlig liten by med butik, glasscafé* som lockar folk från när & fjärra och restaurangen Frykens Pärla* som ligger precis invid sjökanten på Fryken. Här passar det fint att stanna till för en god lunch och kanske en kall öl.

Titta in hos keramiken Solsieg och upplev intressant konst. Köp gärna med lite cykelgodis i den lilla butiken mitt i byn.

Turen fortsätter genom det vackert lantliga landskapet mot Mallbacken. Känd för sitt framgångsrika fotbollslag som just nu spelar i elitettan. Stanna till vid strandvallen, - har ni tur så pågår träning eller match.

Utmed vägen väntar konstupplevelser – kika in på Galleri Träsmak*, titta in hos konstnären Per Pedersen* och konstnären Katarina Gåsste  och Galleri Björken* i Sunne.

Trampa in till Sunne, passa på att strosa runt i de fina små butikerna, och sen vidare till Ulvsby herrgård, och en avkopplande stund i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön.

Längd ca 56 km  Beräknad cykeltid ca 3, 8 timmar exkl besök och pauser.

Cykla till Östra Ämtervik – titta in hos Selma Lagerlöf på Mårbacka och Alma Löv Museum

Cykla genom Sunne centrum, stanna gärna och köp nybakade bullar i något av byns bagerier. Ta cykelbanan ut ur Sunne och följ sedan den lilla landsvägen, som slingrar sig genom det öppna landskapet ända fram till Selma Lagerlöfs hem Mårbacka.

Stanna till vid Mårbacka* och hör mer om Selma som var den första kvinnan som tilldelats nobelpristagare i litteratur och som första svensk.     Hon var även första kvinnan i Svenska Akademin och satt på samma stol som Sara Danius senare tilldelades - nr sju. Passa på och ät en enklare och god lunch på Mårbacka.

Söderut väntar små och stora konstupplevelser – kika in på Södra Ås Konst o Kultur och det lilla ockarinamakeriet, missa inte Alma Löv Museum* där du möter nationellt och internationellt uppskattade konstnärer.

Stanna till vid någon badbrygga utmed Fryken och njut av ett svalkande dopp.

På väg tillbaka till Sunne och Ulvsby herrgård passerar du Östra Ämtervik som figurerar i Selmas berättelser och där Selma Lagerlöfs familjegrav finns.

Rulla vidare in mot Sunne och vidare till Ulvsby herrgård, och en avkopplande stund i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön.

 Längd ca 46 km
Beräknad cykeltid ca 3 timmar exkl besök och pauser.

 

 Cykla till Västra Ämtervik - kika in på Rottneros Park och Sillegården

Cykla genom Sunne centrum och följ cykelvägen mot Rottneros. Stanna till och besök Rottneros Park, som är en av Europas märkligaste skulpturparker. Hundratalet skulpturer omgivna av vackra trädgårdar och världsklass – mitt i det värmländska skogslandskapet.

Stanna till, förundras över den märkliga parken skapad av en man som satte skönhet framför allt. Passa på och ta en gofika i den vackra miljön.

Fortsätt mot kyrkbyn Västra Ämtervik. På vägen passerar du Rottneros Bruk som är ett av Sveriges äldsta pappersbruk. Fortsätt på den gamla vägen som slingrar utmed sjön. Västra Ämtervik är en charmig by och med lång konstnärstradition.

Kika in på Sillegården* som ligger vid Fryken. Ett sommarpensionat från tidigt 1900-tal, skapad av textilkonstnären Ida Sahlström. Idag finns här konstutställningar, hantverksbutik, restaurang och kafé.

Nästa stopp kan vara Kulinrika Mat - & Vingård* vid sjön Aplungen. Här kan du handla Kulinarikas läckra produkter som görs på äpplen.

Rulla vidare till Sunne och Ulvsby herrgård och avkoppling i Drottning Kristinas badstuga. På kvällen serveras en läcker middag i herrgårdens matsal med utsikt över sjön.

Längd ca 36 km  Beräknad cykeltid ca 2, 5 timmar exkl besök och pauser.

Cykla till Gräsmark – kika på natur, finnkultur och matkultur.

Cykla från Ulvsby och följ vägen mot Gräsmark.

Vägen går genom skogslandskap och utmed sjön Rottnen. Stanna till vid Gettjärnsklätten och gå upp till toppen. Här finns hänförande utsikt och en unik flora. Upplev ca 50 km värmländsk skönhet och kultur!

Ät lunch på den gamla prostgården. Här finns Kerstin som driver krogen Kalasmakeriet* med riktigt svenskt smörgåsbord – på söndagar. Andra dagar finns vällagad lunch.

Sväng förbi Gräsmarks hembygdsgård* och kika in i en äkta finsk rökstuga. Här finns byggnader och samlingar från olika epoker i byns historia. Allt från 1600-talet när finländare invandrade till trakterna kring Gräsmark, ”Svedjefinnarna”. Här finns en sk rökstuga bevarad och med tillbyggd svenskstuga I Asphagsstugan kan kika in till storbonden som bodde här på 1800-talet. Passa på att fika i kaféet i den gamla vackra gården – och har du tur finns det kakor bakade på skrädmjöl. Här kan man även smaka på Nävgröt – traditionellt värmländskt. Hembygdsgården* har öppet sommartid och nävgröt brukar serveras på fredagar.

Turen fortsätter på sydvästra sidan av sjön Rottnen, en förkastnings sjö med sandbankar och vikar. Passa på att ta ett dopp och njut av stillhet och ro.

Ski Sunne – ett klassiskt ställe för utförsåkning. Stanna till och ta ett styrkepass för benen. Gör omvänt – ta dig uppför backarna och njut av sagolik utsikt över Värmland.

Efter en lång dag rullar ni in till Sunne och Ulvsby herrgård. Vila i Drottning Kristinas badstuga och njut sen av en läcker middag och goda drycker.

Längd ca 52 km. Beräknad cykeltid ca 3, 5 timmar exkl besök och pauser.

*Öppettider – se varje ställes hemsida – eller prata med oss på Ulvsby

 

3280:- Per person
2 nätter
Det här ingår
  • 2 Logi i delat dubbelrum Superior
  • 2 Herrgårdsfrukostar
  • 2 Trerätters middagar
  • Badrock och tofflor på rummet, att låna
  • Tid i Drottning Kristinas badstuga
  • Wifi
  • Gratis parkering
  • Tillägg: Hyrcykel 200 kr/dag, hjälm ingår