Meny

Herrgårdsmiddag

Här på Ulvsby herrgård har vi en lång tradition av att laga gott av traktens utbud av råvaror från traktens producenter som arbetar med omsorg om djur och natur. Vad som finns på menyn varierar med säsong och vad som är bäst just nu.

Herrgårdsmiddagen förenar tradition, matglädje och skicklighet med de bästa råvarorna för säsongen. Vår kökschef väljer det bästa och skapar det allra godaste tillsammans med sina kockar. I matsalen serverar vi dig med omtanke och yrkesstolthet – och erbjuder särskilt utvalda viner som smakar fint till.

Varannan dag serveras varmrätt med kött och varannan dag med fisk.

Matsalen öppnar 19.00 alla dagar fram till 1 oktober då den öppnar 18.00.

Vi värnar om vår miljö, om djur och natur, och försöker arbeta så hållbart som möjligt och lagar mat till de som bokat middag. Herrgårdsmiddag bokar du senast kl 14 dagen innan besök.

Champagne-mingel

Ljusa sommarkvällar  vid 18-tiden ringer vi in till samling inför middagen.
Den gamla vällingklockan ringer numera in till champagnemingel i herrgårdens salonger eller på verandan med utsikt över sjön.  Köp ett glas god svalkande champagne och njut av sjöutsikt och trevliga möten innan det är dags att gå till bords. Och inte behöver vi väl påminna om att ge varandra mellanrum – det är ju sen gammalt!

Presentation av menyn

Menyn presenterar vi ca 20 minuter innan det är tid att gå till bords. Ibland hittar vår kökschef på något nytt.  Om det dyker upp särskilt fina råvaror eller lusten att kreera tar överhand – ja då kan menyn ändras för en dag eller två. Hör gärna av dig om du vill veta säkert – eller låt dig överraskas!

Allergisk, vegetarian eller annan specialkost säg till senast 72 timmar innan besöket så tar vi bort det du inte vill eller kan äta.


Meny

Herrgårdsmiddag – ojämna dagar

Serveras varannan dag med start den 29 juni till den 1 oktober då det serveras en ny fantastiskt komponerad meny på herrgården


Hjortronrökt röding med dillemulsion
Cloudberry smoked char with dill emulsion 

 En riktigt god fisk som finns i den lilla Ängsjön i Gräsmark strax norr om oss. Det är det sydligaste beståndet av fjällröding i Sverige, har vi hört, och det är populärt att fiska där. Fjällrödingen som hamnar i vår rök kommer från norra Sverige.  Vi röker den lätt här på herrgården och serverar med en av sommarens goda örter – dill. 


Helstekt kalvytterfilé från svenska gårdar, kantareller, krokett på värmlandspotatis och rödvinssås
Roasted veal fillet from Swedish farms, chanterelles, croquettes of Värmland potatoes and red wine sauce

Vi blir lika lyckliga varje år när de små goda sommarkantarellerna tittar fram, vi plockar, lagar och njuter. Vill du veta var de finns? Vandra någon av de 17 vandringlederna som finns runt Sunne. Har du tur får du plocka!


Lagrad ost från Lakene ostgård, hemgjord färskost och ramslök
Flarn on aged cheese from local dairy Lakene, homemade cream cheese and spring onions

Ostflarn på lagrad ost från Lakene Ostgård och färskost smaksatt med ramslök. 


Hemlagad nässelglass med rödbetsdröm
Homemade creamy nettle ice cream with sweet beetroot biscuit 

Varje vår kastar vi oss ut i trädgården och plockar girigt alla små späda nässelskott. I år sätter de smak på glassen – känns hett!


Herrgårdsmeny fyra rätter  – 695 kronor  Menu four dishes – SEK 695

För dig som har en trerätters meny i ditt bokade paket: Förrätt: Hjortronrökt röding Varmrätt: Helstekt kalvytterfilé Dessert: Nässelglass med rödbetsdröm

Allergier – menyn innehåller fisk, ägg, mjölk, gluten, sulfit från vin, selleri, soja. 

Boka bord på info@ulvsbyherrgard.se eller ring 0565 14010. Bokas senast kl 14 dagen innan besök.


Meny

Herrgårdsmiddag – jämna dagar

Serveras varannan dag med start den 2 juli till den 1 oktober då det serveras en ny fantastiskt komponerad meny på herrgården


Skrädmjölsplätt med pytt-i-panna på älg
Sort of Swedish Crepe made of roasted oatmeal, from the local mill in Stöpafors next door, with the very swedish ”pytt-i-panna” moose hash. 

Tradition – svenska värmländska smaker.  Skrädmjöl från Stöpafors kvarn, runt hörnet, och älg från höstens jakt i skogen runt oss. 


Smörstekt gös med variation på majrova, nyskördade grönsaker, musselsky med nässla och smörslungad nypotatis

Gös – sommarens insjöfisk när det är som bäst, tycker vi. Majrovan serveras picklad, stekt och som puré. Grönsakerna kommer nyskördade från Ridgedale Farm i Västra Ämtervik och Torfolks Gård på andra sidan berget. Där finns en trevlig gårdsbutik – besök den! 


Ost från hantverksmejerier i Värmland
Cheese form local dairies

Ost från något av de små hantverksmejerierna runt oss, serveras med hemlagade tillbehör.  Ta en tur bland de små mejerierna och upptäck den värmländska ostskatten. Fråga – och vi berättar var de bästa finns. 


Rabarbersoppa med hemlagad kardemummaglass
Rhubarb soup with homemade cardamom ice cream

Rabarber från trädgården och från vår vän Yvonnes stora fina rabarberland, alldeles i kanten av Fryken. Kardemummaglass är bara så gott till rabarber. 


Herrgårdsmeny fyra rätter  – 695 kronor  Menu four dishes – SEK 695

För dig som har en trerätters meny i ditt bokade paket: Förrätt: Skrädmjölsplätt med pytt-i-panna på älg Varmrätt: Smörstekt gös Dessert: Rabarbersoppa med kardemummaglass

Allergier – menyn innehåller fisk, skaldjur, ägg, mjölk, gluten, sulfit från vin, selleri, soja. 

Boka bord på info@ulvsbyherrgard.se eller ring 0565 14010. Bokas senast kl 14 dagen innan besök.


Barnmeny
För små som hellre äter något annat finns: hemlagade köttbullar på ekologiskt kött från värmländska gårdar, med potatismos, gräddsås, lingon och gurka. Och glass till dessert!

För de minst barnen  (4 köttbullar och lagom med glass) 90 kr
För lite större barn (6 köttbullar och lite mer glass) 120 kr

Boka bord

Välkommen att boka herrgårdsmenyn dagen innan besök (senast kl 14.00). Och vi lagar alltid godaste gott till alla som beställt!
Dinner is only served to guests booked  latest 2 pm day before.  

 

Frukost på herrgård i Sunne, mitt i Värmland

Välkommen att njuta av en härlig herrgårdsfrukost på buffé, med egna och lokala specialiteter. Samla vännerna eller ta med familjen på en lång härlig frukost som en trevlig start på dagen. Herrgårdsfrukosten serveras sommartid från kl 8 – i dessa tider har vi bordsbokning, boka på 0565 140 10  Pris 125 kr (barn < 12 år 75 kr).
Frukost ingår för övernattande gäster och du bokar en frukosttid vid incheckning. Så att alla får ett säkert utrymme och en bra start på dagen!


Ingen lunch 2021 

Det är populärt att stanna för lunch här hos oss. Det brukar vara fullsatt, glatt och trivsamt. I år behövs det mer utrymme och mellanrum än någonsin, så vi väljer en annan väg i år och rekommenderar andra goa matställen en bit från E45. Ta en kvart extra och ät gott på några av våra favoriter – där vi själva gärna hänger!

Några av våra favoriter för god lunch vardag som helg!
(Kolla gärna öppettider på deras hemsidor)

Titta in hos Kerstin och Johanna på Kalasmakeriet på Prästgår’n! i Gräsmark. Ta av innan Rottneros, mot Ski Sunne, och kör mot Gräsmark på sjön Rottnens västra strand. Ta östra stranden på väg tillbaka till E45, och kom ut strax norr om Sunne. Om du har tur så vankas det svenskt klassiskt smörgåsbord – men då behöver du ha lite tid på dig. Men varför inte ta det lite lugnt och njuta av livet på vägen till fjällen.

I Sunne centrum finns Åsa och Roland som har den lilla krogen Saffran & Vitlök. https://saffranvitlok.se/ Bra parkering nära krogen. Finns i det speciella bibliotekshuset, som är ritat av Gert Wingård. Väl värt att kika närmare på, liksom Sunnes små fina butiker som finns i samma kvarter.

 

 

Rekommenderade viner till herrgårdsmiddag ojämna dagar

Domaine de la Vinconniére
Laurent Perraud Muscadet, Loire 

Simposio Vino Nobile di Montepulciano
T Angelini Siena Toscana

Gustav Riesling Trocken
M Brixius Moselland Rheinhessen

Vermouth Bianco
Cinzano San Giovanni Milano

Vinmeny  475 kr


Rekommenderade viner till herrgårdsmiddag jämna dagar

Villa Burgundia Gamay Pinot Noir
Henri de Villamont Nuits-Saint-Georges Bourgogne

Pouilly-Fumé Tradition Cullus 2015 Domaine Masson-Blondelet, Pouilly-sur-Loire

Sherry East India Solera Reserva
Emilio Lustau Jerez Andalusien

Moscato d'Asti Gianni Doglia, Asti, Piemonte

Vinmeny 475 kr


En god final

Kaffe från Karlstad, chokladtryffel & Avec 3 cl 125 kr
Coffee from Karlstad, chocolate truffle & Avec 3 cl 


We love our local suppliers!
Ridgedale Farm in Västra Ämtervik, Västra Ämterviks Bryggeri, Kulinarika,  Fryksdalens Bryggeri in Lysvik, Torfolks Gård,  Kafferosteriet Löfbergs, Kils Slakteri, Lillängens Gårdsmejeri, Lakene Ostgård, Hygns Gård and all the local mushroom and berry pickers.

På väg till Fjällen

Vi vet att det är bråttom både till och hem från fjällen. Och så vill man äta gott, förstås. Så vi gör så här:

  • du parkerar bekvämt på vår numera ännu större parkering 
  • kommer in – tvättar händerna ordentligt – och blir bordsplacerad direkt vid bästa lediga bord. Och med gott om mellanrum!
  • äter gott så länge du har lust
  • fikar vid brasan så länge du vill 

Sen när du har ätit gott och kopplat av så är det bara att fortsätta resan norr eller söder ut.

Vill du sträcka lite på benen, låta hund och ungar busa lite, så ta en promenad ner till sjön. Det blir en lagom tur innan det är dags att fortsätta. 

PS! I vår lilla hantverksshop finns fina presenter till blom- och kattvakter. 

LÄS VIDARE

Lunch för grupper på resa

God vällagad lunch på lokala råvaror serveras i herrgårdens vackra matsal med sjöutsikt över sjön Fryken. 

Välkommen till oss på Ulvsby Herrgård för en härlig lunch eller middag på resan. Låt oss laga på det bästa i säsong eller välj bland flera alternativ. 

Ulvsby herrgård finns strax norr om Sunne vid sjön Fryken mitt i Värmland, helt nära väg E45. Här finns stor parkering och det är lätt att köra fram och vända med buss. Flera fräscha toaletter och hiss till andra våningen gör besöket smidigt. 

Så välkommen till en härlig lunch på resan, eller som målet för resan. Ring Isabell på 0565 140 10 så bokar vi bästa lunchen för er. Och vi berättar gärna kort herrgårdens historia, som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet, som en trevlig inledning på lunchen.