Meny

Herrgårdens meny

Här på Ulvsby herrgård har vi en lång tradition av att laga gott av traktens utbud av råvaror från traktens producenter som arbetar med omsorg om djur och natur. Vad som finns på menyn varierar med säsong och vad som är bäst just nu. Höst och vinter är det lagrat smakrikt. Vår och sommar är det nyskördade primörer.

Vi rekommenderar vår herrgårdsmeny som är en smakresa där tradition, matglädje och skicklighet förenas med de bästa råvarorna för säsongen. Vår kökschef väljer det bästa för säsongen och skapar det allra godaste tillsammans med sina kockar. I matsalen serverar vi dig med omtanke och yrkesskicklighet – och erbjuder särskilt utvalda viner som smakar fint till.

Matsalen öppnar 17.30 onsdag – lördag.
Sommartid börjar vi med champagnemingel i herrgårdens salonger eller på verandan med utsikt över sjön.  Njut av ett glas svalkande champagne och vacker sjöutsikt innan det är dags att gå till bord.

Om det dyker upp särskilt fina råvaror eller lusten att kreera tar överhand – ja då kan menyn ändras för en dag eller två. Hör gärna av dig om du vill veta säkert – eller låt dig överraskas!

Allergisk, vegetarian eller annan specialkost säg till senast 72 timmar innan besöket så tar vi bort det du inte vill eller kan äta.


Meny

Serveras onsdag – lördag
Dinner Menu Wednesday – Saturday

Förrätt
Soppa på källarlagrad rotselleri, serveras med flarn av vår hemgjorda rökta älgkorv och några syrliga värmlandslingon.
Soup on fine celeriac, served with flakes of our homemade smoked elk sausage and some lingonberries from Sunne Värmland.

Varmrätt
Brässerad oxkind, med rotfrukter, potatispuré och sås på reducerad oxsky.
Braised beef cheek, with root vegetables, mashed potatoes and sauce on reduced beef stock.

Dessert
Chokladkaka med hjortronganache, serveras med vaniljglass
Chocolate cake with cloudberry ganache, served with vanilla ice cream

Pris: 3 rätter 475 kr  2 rätter 375 kr 1 rätt 295 kr
Price: 3 dishes SEK 475 2 dishes SEK 375 1 dish SEK 295

Barnmeny
För små som hellre äter något annat finns: hemlagade köttbullar på ekologiskt kött från värmländska gårdar, med potatismos, gräddsås, lingon och gurka. Och glass till dessert!

För de minst barnen  (4 köttbullar och lagom med glass) 90 kr
För lite större barn (6 köttbullar och lite mer glass) 120 kr


Herrgårdsmeny -med det allra godaste!

Serveras på lördagar

Kräftsoppa
Cray Fish Soup

En  bisque på godaste kräftorna. Gräddigt och smakrikt – det blir en god början. 


Paj på kantareller och lagrad ost ”Gammel-Per” från Lakene Ostgård.
Pie on chanterelles and aged cheese ”Gammel-Per” from Lakene Farm

I skogarna runt Sunne finns det gott om kantareller. Flitiga plockare kommer varje höst till vårt kök med korgar fulla av svamp. På andra sidan berget, bort mot Klarälvdalen, finns Lakene Ostgård där man gör galet god ost. Löjrommen kommer från Vänern.


Lättrökt röding, palsternackspuré, rotsaker från trakten och brynt smörpulver
Lightly smoked char with parsnip purée, root vegetables, from the area and browned butter powder

Det finns fjällröding i Sunne. I lilla Ängssjön finns det ett litet bestånd, men där fiskar vi inte. De är så få så de får gå. Men i Norrland finns det gott om den allra finaste röding. Den får en sväng i vårt rökeri här på gården. Ljuvligt god med goda rotsaker i alla dess former – och fonden på rotsaker och blåmusslor är galet god. Om det finns blåmussla i Värmland? Nej!

PS! Det finns en fin vandringsled utmed Ängsjön – vandra gärna där och kom sen hit och ät!


Brunostpudding på ost från Lillängens Gårdsmejeri, körsbärskompott
Brown Cheese Pudding, cherry compote

Detta är annorlunda, sa vi alla när kökschefen började prata om brunost. Bästa brunosten finns på Lillängens Gårdsmejeri, hävdar han och vännerna från Norge. Brunostpudding, tänkte hon som ska välja vinet, hur ska det gå. Hur det gick? Ja, kom och smaka så får du veta!


Blåbärsvariation – mousse, maräng, glass, gelé och chokladjord
Blueberry variation, mousse, meringue, ice cream, jelly, and chocolate

Blåbär smakar sommarminnen – sol och skog och lediga dagar tillsammans. Här kunde vi inte bestämma vilket som var godast, så vi tog allt! 


Herrgårdsmeny fem rätter  – 695 kronor 
Menu five dishes – SEK 695

För dig som har trerätters meny i ditt bokade paket: Förrätt: kantarellpaj – Varmrätt: Lättrökt röding – Dessert: Blåbärsvariation.

Boka bord på info@ulvsbyherrgard.se eller ring 0565 14010. Boka senast dagen innan kl 14 – så vi hinner fixa riktigt fint för dig!


 

Boka bord

Välkommen att boka herrgårdsmenyn dagen innan besök (senast kl 14.00). Och vi lagar alltid godaste gott till alla som beställt!
Menu de Chef is only served to all guests at the table and ordered latest 2 pm day before.  

 

Frukost på herrgård i Sunne, mitt i Värmland

Välkommen att njuta av en härlig herrgårdsfrukost på buffé, med egna och lokala specialiteter. Samla vännerna eller ta med familjen på en lång härlig frukost som en trevlig start på dagen. Herrgårdsfrukosten serveras torsdag-fredag från kl 7 och helgdagar från kl 8 – i dessa tider har vi bordsbokning, boka på 0565 140 10  Pris 125 kr (barn < 12 år 75 kr).
Frukost ingår för övernattande gäster och du bokar en frukosttid vid incheckning. Så att alla får ett säkert utrymme och en bra start på dagen!


Ingen Vinterlunch 2021 

Det är populärt att stanna för lunch på väg till fjällen. Det brukar vara fullsatt, glatt och trivsamt. I år behövs det mer utrymme och mellanrum än någonsin, så vi väljer en annan väg i år och rekommenderar andra goa matställen en bit från E45. Ta en kvart extra och ät gott på några av våra favoriter – där vi själva gärna hänger!

Några av våra favoriter för god lunch vardag som helg!
(Kolla gärna öppettider på deras hemsidor)

Titta in hos Kerstin och Johanna på Kalasmakeriet på Prästgår’n! i Gräsmark. Ta av innan Rottneros, mot Ski Sunne, och kör mot Gräsmark på sjön Rottnens västra strand. Ta östra stranden på väg tillbaka till E45, och kom ut strax norr om Sunne. Om du har tur så vankas det svenskt klassiskt smörgåsbord – men då behöver du ha lite tid på dig. Men varför inte ta det lite lugnt och njuta av livet på vägen till fjällen.

I Sunne centrum finns Åsa och Roland som har den lilla krogen Saffran & Vitlök. https://saffranvitlok.se/ Bra parkering nära krogen. Finns i det speciella bibliotekshuset, som är ritat av Gert Wingård. Väl värt att kika närmare på, liksom Sunnes små fina butiker som finns i samma kvarter.

 

 

 

Utvalda viner till herrgårdsmenyn

Le Grande Viogner
R-Wines Languedoc-Roussillon 


Villa Burgundia Gamay Pinot Noir
Henri de Villamont Nuits-Saint-Georges Bourgogne


Moselland von Grossenlagen
Bernkastel-Keuz Mosel


Sherry East India Solera Reserva
Emilio Lustau Jerez Andalusien


Trittenheimer Apotheke Riesling Spätlese
Clüsserath-Wittman Mosel


Vinmeny 5 glas 495 kr


Utvalda drycker utan alkohol

Fryken Lättöl Apple Citrus Elder Black Currant

Drycksmeny 195 kr


En god final

Kaffe från Karlstad med
hemlagad chokladtryffel & Avec 3 cl 125

Coffee from Karlstad with
homemade chocolate truffle & Avec 3 cl 


We love our local suppliers!
Ridgedale Farm in Västra Ämtervik, Västra Ämterviks Bryggeri, Fryksdalens Bryggeri in Lysvik, Torfolks Gård,  Kafferosteriet Löfbergs, Kils Slakteri, Lillängens Gårdsmejeri, Lakene Ostgård, Hygns Gård and the many mushroom and berry pickers.

På väg till Fjällen

Vi vet att det är bråttom både till och hem från fjällen. Och så vill man äta gott, förstås. Så vi gör så här:

  • du parkerar bekvämt på vår numera ännu större parkering 
  • kommer in – tvättar händerna ordentligt – och blir bordsplacerad direkt vid bästa lediga bord. Och med gott om mellanrum!
  • äter gott så länge du har lust
  • fikar vid brasan så länge du vill 

Sen när du har ätit gott och kopplat av så är det bara att fortsätta resan norr eller söder ut.

Vill du sträcka lite på benen, låta hund och ungar busa lite, så ta en promenad ner till sjön. Det blir en lagom tur innan det är dags att fortsätta. 

PS! I vår lilla hantverksshop finns fina presenter till blom- och kattvakter. 

LÄS VIDARE

Lunch för grupper på resa

God vällagad lunch på lokala råvaror serveras i herrgårdens vackra matsal med sjöutsikt över sjön Fryken. 

Välkommen till oss på Ulvsby Herrgård för en härlig lunch eller middag på resan. Låt oss laga på det bästa i säsong eller välj bland flera alternativ. 

Ulvsby herrgård finns strax norr om Sunne vid sjön Fryken mitt i Värmland, helt nära väg E45. Här finns stor parkering och det är lätt att köra fram och vända med buss. Flera fräscha toaletter och hiss till andra våningen gör besöket smidigt. 

Så välkommen till en härlig lunch på resan, eller som målet för resan. Ring Isabell på 0565 140 10 så bokar vi bästa lunchen för er. Och vi berättar gärna kort herrgårdens historia, som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet, som en trevlig inledning på lunchen.