Det fanns en gång ett herrgårdskafé - Kafé Tant Blå

Kafé Tant Blå fanns en gång i tiden på Ulvsby herrgård strax norr om Sunne mitt i Värmland. Där kunde man njuta sitt kaffe med dopp i en varm och välkomnande miljö. I herrgårdsalongerna på andra våning och med fin utsikt över sjön Fryken. Just nu är Tant Blå i Frankrike eller nån annanstans i världen och lever livets goda dagar. Om hon dyker upp igen är det ingen som vet - men om - då berättar vi det genast. Tills dess så är salongerna på herrgårdens andra våning platsen för intressanta konstutställningar. Just nu visar Lena Skoglund, från Halmstad, måleri som både roar och berör. Välkommen fast Tant Blå inte är hemma!

Med bästa utsikten mot det vackra landskapet på herrgårdens baksida. Den gröna parken med björkallé sträcker sig ner mot sjön. Mitt i det sägenomspunna odlingslandskapet utanför Sunne.

Med blånande höjder runtomkring. Herrgårdens historia, som förebilden till Selma Lagerlöfs Länsmansgården i romanen Gösta Berlings saga, är närvarande.

Vår Tant Blå vars ande svävar över kaféet tycker att ”livet ska vara gott att leva för alla – annars kan det kvitta”. Visst ska det vara så! Men som den livsnjutare hon är så har hon dragit sig tillbaka nånstans kring medelhavet för att bara njuta av livet. När Tant Blå är tillbaka vet vi inte – men vi längtar och lovar att berätta!

Blir längtan efter lavendelskorpor för stor så prova att baka själv. Det är ingen konst alls att baka godaste lavendelskorpan.

Gör så här:

Ta 100 gram mörk riktigt god choklad, minst 70%. Hacka. Hacka sen 150 gram blandade nötter. Ta de du gillar bäst. Repa ca 1 dl solvarma lavendelblommor och hacka.

Blanda choklad, nötter, lavendelblommor med 6 deciliter vetemjöl från någon kvarn runt hörnet. Vi bakar på siktat vete från Björkaholms Quarn strax norr om Sunne. Rör i vaniljsocker och en dutt bakpulver.

Vispa sen 150 gram rumsvarmt smör med 2 deciliter strösocker och sommarhonung efter behag, det brukar bli bra med 1 deciliter. Vispa rejält så det blir pösigt. Blanda i ett ägg och mjölblandningen. Rör försiktigt.

Gör smala tillplattade längder och grädda i 200 grader i 16 minuter. Ta ut. Låt svalna. Skär på snedda. Vänd och låt torka i ugn i 10 min. Använd bakplåtspapper så är det ingen konst att få fin form på kakorna.

Ät och njut!

Välkommen att att uppleva intressant konst som finns att se i salongerna. Passa gärna på att sjunka ner en stund. Ta något gott att dricka, i baren finns drycker både från när och fjärra. Låna en bok i det lilla biblioteket och läs lite i lugn och ro. Eller varför inte passa på att skriva en egen bok! 

Välkommen in till avkopplande herrgårdsliv!

Konstnär Lena Skoglund

Vi är glada över få välkomna Halmstadkonstnären Lena Skoglund, tv på bild, till Ulvsby herrgård, och som ställer ut i Värmland för första gången. Utställningen är herrgårdens salonger på andra våning, där hon kommer att visa måleri och keramik.

Lena Skoglund ser sig själv som allkonstnär men framför allt målar hon akryl, akvarell, pastellkritor och arbetar med keramik. Hon älskar färgkombinationer som mixas direkt på duk och skapar känsla.
Känslan i skapandet är det viktigaste för henne, ”det kan ibland finnas en liten del, som jag bara älskar och utifrån denna ”lilla” del, bestämmer resten…”

I Akvarellerna skapas olika former och mönster ett intressant samspelar med varandra. Keramiken är ett komplement till måleriet och hon bränner och experimenterar med Raku.

De olika uttrycken tar och får sin egen tid och tiden gå sin egen väg i skapandet. Hon brinner hela tiden för att testa och kombinera olika tekniker på samma gång. Det föder nya idéer, som leder in på nya banor och blir till ett gränslöst skapande – där allt är möjligt i spännande möten mellan uttryck och teknik.

Om konstnären Lena Skoglund

Lena driver Konstateljé Lugnet strax utanför Halmstad. Hon är bla utbildad vid Löftadalens Folkhögskola, Mullsjö Folkhögskola och Capellagården. Hon har deltagit i Hallands konstförenings vårsalong, Galleri Bluelight Stipendieutställning mfl.  Lena är en uppskattad utställare och har bland annat haft utställningar på: i urval

Galerie Kunst en Kleur Holland

Kulturnatten Kvinnlig Klagomur Museet Halmstad

Art Galleri KH Beng Saltö Karlskrona

Jubileum utställning Albany

Monet to Cezanne Arena Hallen (hela perioden samordnare)

Galleri Hultman

Galleri Hedvig

Halmstad Konsthall ”Härkonst2020”

Halmstad Konsthall ”Coronatider”

Se hemsida http://www.konstateljelugnethalmstad.se/ för samtliga utställningar.

LÄS VIDARE

Allra godaste hembakade kakorna

På kakfatet hos Tant Blå fanns det alltid 

  • knaprigt goda biscottin, ofta smaksatt med lavendel från trädgården. 
  • nybakade hjortrongömmor 
  • skrädmjölkskakor på skrädmjöl från den lilla kvarnen runt hörnet
  • Herrgårdskaka som är en dröm med chokladbotten och tjockt med läcker Tosca på kokos

Och många fler sorter!

Kafé Tant Blå öppnade 2017 för att man enkelt ska kunna slinka in för en riktig ”gofika” med hembakat. När pandemin drog över landet drog vår Tant sig tillbaka till sitt vinterviste – någonstans där lavendeln doftar som allra mest och där konsten ständigt är närvarande. Om hon kommer tillbaka vet vi inte men om hon gör det så kommer vi berätta! Tills dess njuter vi av all konst som finns i herrgårdens salonger. Sjunker ner en stund med en bok eller bara förlorar oss i den vackra utsikten över sjön Fryken och njuter av att vara i sagolika Sunne mitt i Värmland.