Mårbacka

Besök Nobelpristagaren Selma Lagerlöfs Mårbacka Minnesgård och följ med in i i hennes hem. Hör berättelsen om en spännande, och för sin tid, utmanande person, och författare till berättelsen om Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige.

Selma Lagerlöf och Ulvsby Herrgård

Selma Lagerlöf fick Nobelpriset i litteratur som första svensk och kvinna 1909. Några år senare blev hon invald i Svenska Akademin, som första kvinna och på stol nr 7. Den stolen hade också Sara Danius som var första kvinna som var ständig sekreterare.  

På 1800-talet i Sunne var det inte många som trodde att Selma Lagerlöf, från Mårbacka mitt i Värmland, skulle bli världens mest kända författare och nobelpristagare. Mest känd är kanske berättelsen om Nils Holgersson. En geografibok med titeln Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige som läst och älskats av både stora och små. 

Hennes ”skriving”, som man kan säga här i trakten, påverkade Sunne, ja faktiskt hela Värmland.  Selma var god vän med familjen här på Ulvsby herrgård och man gästade varandra. Hon kallade Ulvsby för Länsmansgården i debutromanen Gösta Berlings saga och 100 år senare var Ulvsby herrgård ett populärt hotell för turister som besöker Mårbacka. 

I början av 1900-talet var Ulvsby herrgård en herrgård i Värmland med jord- och skogsbruk. När turisterna strömmade till Mårbacka så behövde det fler hotell i Sunne Värmland och det blev populärt att hyra ut rum. Ulvsby herrgård blev hotell 1923 och det blev populärt att bo på självaste ”Länsmansgården”. Man bodde ju mitt i Selma Lagerlöfs berättelser – på Länsmansgården i Gösta Berlings saga.  

Selma Lagerlöf på Mårbacka 

  • Första svensk och kvinna som fick nobelpriset i litteratur 1909 
  • Första kvinnan som valdes in i Svenska Akademin 1914. Stol nr 7
  • Kända verk 
  • Gösta Berlings saga 1891
  • Jerusalem 1901–1902
  • Herr Arnes Penningar 1904
  • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 1906
  • Kejsaren av Portugallien 1914
  • Charlotte Löwensköld 1925

Besök Selma Lagerlöfs Mårbacka

Mårbacka har öppet alla dagar på sommaren. Här finns inget hotell men det är nära, bara 15 minuter, till Ulvsby herrgård. 

Följ med på en av de guidade turerna i Selma Lagerlöfs hem Mårbacka i Östra Ämtervik i Sunne kommun. Här finns traditionella guidade visningar om Selma Lagerlöfs liv och författarskap. Följ sedan med på Mårbackas gestaltade guidade visningar där du möter en karaktär från Selmas liv och tid som berättar livfullt. 

På hösten lockar spökvandring på Mårbacka – spännande, kusligt och roligt! Håll någon hårt i handen och följ med på spökäventyr på Mårbacka. Här finns även massor av roliga aktiviteter – inte minst för barnen.  

Öppettider

Sommartid öppet alla dagar.
Övriga tider på året finns aktuella öppettider se mer på Mårbackas hemsida Selma Lagerlöfs Mårbacka 

 

Berömda verk av Selma Lagerlöf

 Gösta Berlings saga 

''Äntligen stod prästen i predikstolen...'' Ett klassiska citat som inleder Selma Lagerlöf  debutroman från 1891. Här står den försupne prästen Gösta Berling, som har avsatts från sitt ämbete efter att ha predikat onykter.

Ett banbrytande författarskap som tilldelades nobelpriset i litteratur 1909.  Selma Lagerlöfs författarskap och persona har under åren fascinerat och det har inte minst forskats om hennes författarskap: Letar man på nätet hittar man mycket intressant att fördjupa sig i.  Läs mer i litteraturbanken om Selma Lagerlöfs författarskap.

 

 Nils Holgersson s underbara resa genom Sverige

Selma Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson som upptäcker Sverige resandes med gåsen Akka, var en läsebok i geografi. När boken skrivs är det ännu ingen människa som skådat varken Mårbacka, Sunne eller Sverige ovanifrån. Romanen är skriven åren 1906 – 1907 och blir med tiden översatt till minst 60 språk.

Läsebokens handling: Nils Holgersson är en pojke som är lat och elak mot djuren och som blir förvandlad till en pyssling, som får resa på ryggen på den vita tamgåsen Mårten Gåskarl. Mårten bestämmer sig för att slå följe med ledargåsen Akka och hennes flock med grå vildgäss som är på väg norrut i Sverige. Söndagen den 20 mars 1898 börjar boken och vi får följa Nils Holgersson underbara resa genom Sverige ända till den 8 november i det året då resan är över.

Nils Holgersson är välkänd i både Tyskland, Japan och en lång rad länder. Berättelsen har filmatiserat, bland annat i Tyskland Nils Holgerssons wunderbare Reise och regisserades av den tyske regissören Dirk Regel

 

Massor av roliga aktiviteter nära Mårbacka och i Sunne

Ladda ner appen Sagolika Sunne  Den är gratis och här finns guidade visningar på temat Selma Lagerlöf, men även om författaren Göran Tunström. Du kan välja turer där du går mellan platser eller åker bil. Berättarna i appen är de välkända skådespelarna Hanna Kulle och Jakob Hultcrantz från Västanå Teater. 

Intressanta platser med anknytning till Selmas berättelser 

Rottneros Park - Ekeby i Gösta Berlings saga

Östra Ämterviks kyrka – Selma Lagerlöfs grav / familjegraven.
Här lär förebilden till Jan i Skrolycka i Kejsaren av Portugallien, vara begravd. 

  • Sunne Kyrka – Broby kyrka i Gösta Berlings saga
  • Ås Brunn – hembygdsgård 

Startades av bland andra Selma Lagerlöfs far Löjtnant Lagerlöf

  • Back-Kajsas väg – vandringsled

Leder till soldattorpet där Mårbackas barnflicka Back-Kajsa bodde.

  • Broby Gästgiveri, Långgatan i Sunne – här festade Gösta Berling
  • Prostgården i Sunne
  • Ulvsby herrgård – Länsmansgården i Gösta Berlings saga
  • Tossebergsklätten – Gurlitta Klätt i Gösta Berlings saga
  • Västanå Teater – Spelar verk av Selma Lagerlöf i Berättaladan, ca 30 000 besökare/sommar
  • Västanå Teater Kostymutställning i Berättarladan
    Hantverksmässigt skapade Teaterkostymer och attribut från föreställningar.

Prostgården Sunne

Selma Lagerlöfs inledning i debutromanen Gösta Berlings saga ”Äntligen stod prästen i predikstolen” är välkänd.  Debutromanen Gösta Berlings saga gav Selma Lagerlöf fick som första kvinna nobelpriset i litteratur 1909. 

Selma Lagerlöfs debutromanen Gösta Berlings saga handlar om prästen Gösta Berling som söp för att det var så uselt i Prostgården i Sunne.
Selma skriver:

”Det var nog sant, att han hade supit, men vem hade rätt att anklaga honom
därför? Hade någon sett Prostgården, där han skulle leva? Granskogen stod
mörk och dyster tätt inpå fönstren. Fukten dröp ner genom de svarta taken,
utför de mögliga väggarna. Behövdes det inte brännvin för att kunna hålla modet uppe…” 

Prostgården i Sunne finns även med i Sunneförfattaren Göran Tunströms roman ”Prästungen” som kom ut 1976.  

Selma Lagerlöf och Teaterbiografen i Sunne

Teaterbiografen i Sunne är en av Sveriges äldsta biografer som fortfarande har biovisning. Det berättas att Selma Lagerlöf gästade biografen då och då. Kika gärna in i den vackra Teaterbiografen som ligger på Teatertorget i Sunne. 

Lokaltidningen Fryksdals-Bygden, i ett pressklipp 7 december 1915:
”Den enkla och ganska anspråkslösa tegelbyggnaden (teaterhuset alltså, med en våning) inrymmer en hörsal vars like i stil och proportion helt säkert ej finnes i Värmlands landsbygd. Anläggningen kostade 30,000 kr och premiären ägde rum 9 december 1915”

Sunne kyrka – silverkulan i kyrktornet 

I romanen Gösta Berlings saga, berättar Selma Lagerlöf om björnen på Gurlita Klätt. (Tossebergsklätten, ett fint utflyktsmål i Sunne). Björnen var hemsk och kunde bara skjutas med en silverkula som var stöpt i kyrktornet i Sunne kyrka.

"En kula av silver och klockmalm, stöpt en torsdagskväll vid nymåne i kyrktornet, utan att präst eller klockare eller någon människa vet av det, skulle helt visst döda honom" (ur Gösta Berlings saga)

Selma Lagerlöf och Broby gästgivaregård 

Selma Lagerlöf skriver om Broby gästgivaregård i Gösta Berlings Saga (1891), och berättar att Gösta Berling, den försupne prästen, ofta håller till på Broby gästgivaregård. Det är Majorskan på Ekeby som räddar honom och han blir en av kavaljererna på Ekeby

Broby gästgivaregård fanns redan under slutet av 1600-talet, och var en ”skjutsstation” där man kunde byta häst, sova och få lite mat. 

Selma Lagerlöf och Rottneros Säteri 

Rottneros säteri och Mårbacka finns på var sin sida av sjön Fryken, och Rottneros Säteri är förbilden till herrgården Ekeby i Gösta Berlings saga. Idag bor vi på hotell men på den tiden Selma satt på Mårbacka och skrev var det mer vanligt att man bodde hos släkten på herrgården eller säteriet.  

Major Svante Påhlson som bodde med sin familj på Rottneros Säteri, och så alla turister som kom för att uppleva Gösta Berlings sagas ”skimrande vackra Ekeby” där Majorskan på Ekeby bodde och där Kavaljererna höll till i Kvaljersflygeln. Rottneros var inte så vackert utan en vanlig herrgårdsträdgård. 

Rottneros Park – Skulpturpark i Sunne Kommun

Svante Påhlsson börjar att skapa en park runt herrgården som ska spegla skönheten i Selma Lagerlöfs ”skimrande vackra Ekeby”. Han köpte och beställde hundratalet skulpturer, av både antika och nordiska mästare. Han engagerade dåtidens trädgårdskändisar som formgav trädgårdsrum runt de olika skulpturerna. 

Under 1960-talet var Rottneros park ett självklart besöksmål i Sverige. Pressen bevakade och rapporterade vad som hände i den 20 hektar stora parken som sköttes av 40 trädgårdsmästare.

Idag är Rottneros säteri en skulpturpark med hundratalet skulpturer av främst nordiska mästare. Parken drivs av Sunne kommun.   Läs mer på www.rottnerospark.se

Andra platser i närheten

  • Alma Löv Museum 
  • Gunnerudsgården
  • Södra Ås Konst o Kultur
  • Modisten Line Malmsten
Populär
Sagolika Sunne kulturpaket

Selma Lagerlöfs Sunne och Värmland är synonymt med konst och…

  • bed
    Övernattning
  • restaurant
    Frukost & två middagar
  • local_bar
    1 glas champagne
  • museum
    Entréer Mårbacka, Alma Löv & Rottneros Park
  • spa
    Entré Drottning Kristinas Badstuga
  • shoppingmode
    Klässbols Linneväveri, Mimmi Design