Mårbacka julmässa - julmarknad med hantverk och delikatesser

Julmässan på Selma Lagerlöfs Mårbacka är en av Sunnes, Värmland och om inte en av Sveriges mest uppskattade julmässor.

Hit kommer landets skickligaste hantverkare och du handlar det allra vackraste av landets skickligaste slöjdare. Kvalitet, skaparglädje och tradition är ledord. 

Julmarknaden är i Mårbackas vackra uthus och lador, och här finns även en matbod där man kan köpa julen delikatesser. Rökt vilt och korv, läckra ostar från små gårdar, tunga stenugnsbakade bröd med kryddning – alltid hemligt recept även om man frågar aldrig så snällt. Julens goda sötsaker är i centrum – och en höjdpunkt är tillverkningen av polkagrisar. 

Öppettider 2024

Gå en guidad julvisning i Selma Lagerlöfs hem och hör om hur julen firades hemma hos Selma: Se Mårbackas hemsida 

Jul på Selma Lagerlöfs Mårbacka

Följ med in i Selma Lagerlöfs juldekorerade hem och hör om hur julen firades hos nobelpristagaren Selma Lagerlöf på Mårbacka. Mårbacka är julpyntat just så som det såg ut när Selma Lagerlöf och hennes familj fira jul tidigt 1900-tal. 

På Selmas tid firade alla på Mårbacka jul tillsammans, familj, vänner och alla anställda på gården. Stora korgar med julklappar bars fram och alla fick julklapp. Hör mer om Selma Lagerlöfs julfirande och följ med på en guidad julvisning på Mårbacka – och som avrundas med glöggmingel i Selmas stora kök. 

Julvisningen på Mårbacka är populär – boka visning i god tid. Julvisningen ingår inte i entrén till julmässan utan bokas och betalas separat.

Populära julmarknader i Sunne & Värmland

I Sunne och Värmland finns det många små julmarknader. Nästan alla hembygdsgårdar i Sunne arrangerar en julmarknad med eget hantverk och juldelikatesser. Vackra trasmattor som vävs med avancerad teknik och med hög hantverksskicklighet, träslöjd, vedugnsgräddat bröd bakat efter gamla recept, korv på vilt från skogen, kryddade, och rökta över ene och mycket mycket mer.

Och inte minst – julkaffe med hembakade kakor som är så goda att de är värda en hel resa. Det är på de här små små julmarknaderna som man hittar det allra bästa. Kika in på sagolikasunne.se så händer det att man kan få syn på när de är. Men inte alltid! 

Här är några av de lite större riktigt fina julmarknaderna i Sunne och Värmland. 

  • Rottneros Park – Jul i parken 
  • Sunne Hembygdsgård
  • Kollsbergs Hembygdsgård – Torsby
  • Ransäters Hembygdsgård – Munkfors 
  • Brunskogs hembygdsförening (Gammelvala)
  • Alsters herrgård (Gustaf Frödings hem) – Karlstad 
  • Mariebergsskogens Julmarknad – Karlstad

Se respektive webbplats för information om datum och öppettider.

LÄS VIDARE

Traditionell julmässa på Mårbacka

Julmässan på Selma Lagerlöfs Mårbacka är en traditionell julmarknad. En tradition som funnits ända sedan medeltiden med början i Tyskland. Ett land där Selma Lagerlöf är både välkänd och uppskattad.  Den första kända julmarknaden omnämns redan år 1384 i Sachsen. Världens äldsta nuvarande julmarknad började år 1434 i Dresden och lockar än idag ca 1,5 – 2 miljoner besökare. 

Julmarknad viktig handelsplats förr

Från början fanns julmarknaden till för att man skulle kunna köpa varor inför vintern. På stadens julmarknad kunde man köpa allt som inte fanns hemma i byn, julklappar, mat och godsaker. 

 Det utvecklas till en uppskattad och omtyckt jultradition som var ganska stillsam handel inför julhelgen. Julbrännvinet var en uppskattad vara att handla hem under de tider som hembränningen var förbjuden.

Sveriges mest kända julmarknad

Julmarknaderna var en viktig del av handeln fram till 1800-talets mitt, då de ersattes av butiker som började öppna utmed gator och torg i städerna. Julmarknaden på Stortorget i Stockholm fanns ända till 1903 – och där kunde man köpa den traditionella pepparkaksgubben ”Nisse & Nasse” – som köptes som julgransprydnad. Idag är julmarknaden på Skansen en av Sveriges mest kända julmarknader. Tätt följd av senare tiders ”Jul på Liseberg” i Göteborg med hundratusentals besökare. 

Här i Värmland lockar författarnas julmarknader vid deras hem eller hemby.

  • Gustaf Fröding (1860 – 1911) Alsters Herrgård
  • Gustaf Erik Geijer (1783 – 184 – Geijersgården) Ransäters hembygdsgård
  • Selma Lagerlöf (1858 – 1940) Mårbacka