Mårbacka

Besök Nobelpristagaren Selma Lagerlöfs Mårbacka Minnesgård och följ med in på en guidad visning i hennes hem. Hör berättelsen om en spännande, och för sin tid, utmanande person.

Selma Lagerlöf och Ulvsby Herrgård

Som första svensk och kvinna fick hon Nobelpriset i litteratur 1909. Några år senare valdes hon in i Svenska Akademin, som första kvinna och på stol nr 7. Den stolen hade också Sara Danius som var första kvinna som var ständig sekreterare.  

Det var inte många i 1800-talets Sunne som kunde tro att Selma Lagerlöf, från Mårbacka mitt i Värmland, skulle bli en av världens mest kända författare och nobelpristagare. 

Inte heller att hennes ”skriving”, som man kan säga här i trakten, skulle påverka Sunne, ja faktiskt hela Värmland.  Selma var god vän med familjen här på Ulvsby herrgård och man gästade varandra. Hon kallade Ulvsby för Länsmansgården i debutromanen Gösta Berlings saga och 100 år senare var Ulvsby herrgård ett populärt hotell när man besöker Mårbacka. 

I början av 1900-talet var Ulvsby herrgård en herrgård i Värmland med jord- och skogsbruk. När turisterna strömmade till Mårbacka så behövde det fler hotell i Sunne Värmland och det blev populärt att hyra ut rum. Ulvsby herrgård blev hotell 1923 och det blev populärt att bo på självaste ”Länsmansgården”. Man bodde ju mitt i Selma Lagerlöfs berättelser – på Länsmansgården i Gösta Berlings saga.  

Selma Lagerlöf på Mårbacka 

 • Första svensk och kvinna som fick nobelpriset i litteratur 1909 
 • Första kvinnan som valdes in i Svenska Akademin 1914. Stol nr 7
 • Kända verk 
 • Gösta Berlings saga 1891
 • Jerusalem 1901–1902
 • Herr Arnes Penningar 1904
 • Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige 1906
 • Kejsaren av Portugallien 1914
 • Charlotte Löwensköld 1925

Besök Selma Lagerlöfs Mårbacka

Mårbacka har öppet alla dagar på sommaren. Här finns inget hotell men det är nära, bara 15 minuter, till Ulvsby herrgård. 

Följ med på en av de guidade turerna i Selma Lagerlöfs hem Mårbacka i Östra Ämtervik i Sunne kommun. Här finns traditionella guidade visningar om Selma Lagerlöfs liv och författarskap. Följ sedan med på Mårbackas gestaltade guidade visningar där du möter en karaktär från Selmas liv och tid som berättar livfullt. 

På hösten lockar spökvandring på Mårbacka – spännande, kusligt och roligt! Håll någon hårt i handen och följ med på spökäventyr på Mårbacka. Här finns även massor av roliga aktiviteter – inte minst för barnen.  

Öppettider

Sommartid öppet alla dagar.
Övriga tider på året finns aktuella öppettider se mer på Mårbackas hemsida www.marbacka.com 

Massor av roliga aktiviteter nära Mårbacka och i Sunne

Ladda ner Sunne kommuns app Sagolika Sunne. Den är gratis och här finns guidade visningar på temat Selma Lagerlöf, men även om författaren Göran Tunström. Du kan välja turer där du går mellan platser eller åker bil. Berättarna i appen är de välkända skådespelarna Hanna Kulle och Jakob Hultcrantz från Västanå Teater. 

Intressanta platser med anknytning till Selmas berättelser 

Rottneros Park - Ekeby i Gösta Berlings saga

Östra Ämterviks kyrka – Selma Lagerlöfs grav / familjegraven.
Här lär förebilden till Jan i Skrolycka i Kejsaren av Portugallien, vara begravd. 

 • Sunne Kyrka – Broby kyrka i Gösta Berlings saga
 • Ås Brunn – hembygdsgård 

Startades av bland andra Selma Lagerlöfs far Löjtnant Lagerlöf

 • Back-Kajsas väg – vandringsled

Leder till soldattorpet där Mårbackas barnflicka Back-Kajsa bodde.

 • Broby Gästgiveri, Långgatan i Sunne – här festade Gösta Berling
 • Prostgården i Sunne
 • Ulvsby herrgård – Länsmansgården i Gösta Berlings saga
 • Tossebergsklätten – Gurlitta Klätt i Gösta Berlings saga
 • Västanå Teater – Spelar verk av Selma Lagerlöf i Berättaladan, ca 30 000 besökare/sommar
 • Västanå Teater Kostymutställning i Berättarladan
  Hantverksmässigt skapade Teaterkostymer och attribut från föreställningar.

Prostgården Sunne

Selma Lagerlöfs inledning i debutromanen Gösta Berlings saga ”Äntligen stod prästen i predikstolen” är välkänd.  Debutromanen Gösta Berlings saga gav Selma Lagerlöf fick som första kvinna nobelpriset i litteratur 1909. 

Selma Lagerlöfs debutromanen Gösta Berlings saga handlar om prästen Gösta Berling som söp för att det var så uselt i Prostgården i Sunne.
Selma skriver:

”Det var nog sant, att han hade supit, men vem hade rätt att anklaga honom
därför? Hade någon sett Prostgården, där han skulle leva? Granskogen stod
mörk och dyster tätt inpå fönstren. Fukten dröp ner genom de svarta taken,
utför de mögliga väggarna. Behövdes det inte brännvin för att kunna hålla modet uppe…” 

Prostgården i Sunne finns även med i Sunneförfattaren Göran Tunströms roman ”Prästungen” som kom ut 1976.  

Selma Lagerlöf och Teaterbiografen i Sunne

Teaterbiografen i Sunne är en av Sveriges äldsta biografer som fortfarande har biovisning. Det berättas att Selma Lagerlöf gästade biografen då och då. Kika gärna in i den vackra Teaterbiografen som ligger på Teatertorget i Sunne. 

Lokaltidningen Fryksdals-Bygden, i ett pressklipp 7 december 1915:
”Den enkla och ganska anspråkslösa tegelbyggnaden (teaterhuset alltså, med en våning) inrymmer en hörsal vars like i stil och proportion helt säkert ej finnes i Värmlands landsbygd. Anläggningen kostade 30,000 kr och premiären ägde rum 9 december 1915”

Sunne kyrka – silverkulan i kyrktornet 

I romanen Gösta Berlings saga, berättar Selma Lagerlöf om björnen på Gurlita Klätt. (Tossebergsklätten, ett fint utflyktsmål i Sunne). Björnen var hemsk och kunde bara skjutas med en silverkula som var stöpt i kyrktornet i Sunne kyrka.

"En kula av silver och klockmalm, stöpt en torsdagskväll vid nymåne i kyrktornet, utan att präst eller klockare eller någon människa vet av det, skulle helt visst döda honom" (ur Gösta Berlings saga)

Selma Lagerlöf och Broby gästgivaregård 

Selma Lagerlöf skriver om Broby gästgivaregård i Gösta Berlings Saga (1891), och berättar att Gösta Berling, den försupne prästen, ofta håller till på Broby gästgivaregård. Det är Majorskan på Ekeby som räddar honom och han blir en av kavaljererna på Ekeby

Broby gästgivaregård fanns redan under slutet av 1600-talet, som en ”skjutsstation” där man kunde byta häst, sova och få lite mat. 

Selma Lagerlöf och Rottneros Säteri 

Rottneros säteri och Mårbacka finns på var sin sida av sjön Fryken, och Rottneros Säteri är förbilden till herrgården Ekeby i Gösta Berlings saga. Idag bor vi på hotell men på den tiden Selma satt på Mårbacka och skrev var det mer vanligt att man bodde hos släkten på herrgården eller säteriet.  

Major Svante Påhlson som bodde med sin familj på Rottneros Säteri, och så alla turister som kom för att uppleva Gösta Berlings sagas ”skimrande vackra Ekeby” där Majorskan på Ekeby bodde och där Kavaljererna höll till i Kvaljersflygeln. Rottneros var inte så vackert utan en vanlig herrgårdsträdgård. 

Rottneros Park – Skulpturpark i Sunne Kommun

Svante Påhlsson börjar att skapa en park runt herrgården som ska spegla skönheten i Selma Lagerlöfs ”skimrande vackra Ekeby”. Han köpte och beställde hundratalet skulpturer, av både antika och nordiska mästare. Han engagerade dåtidens trädgårdskändisar som formgav trädgårdsrum runt de olika skulpturerna. 

Under 1960-talet var Rottneros park ett självklart besöksmål i Sverige. Pressen bevakade och rapporterade vad som hände i den 20 hektar stora parken som sköttes av 40 trädgårdsmästare.

Idag är Rottneros säteri en skulpturpark med hundratalet skulpturer av främst nordiska mästare. Parken drivs av Sunne kommun.   Läs mer på www.rottnerospark.se

Andra platser i närheten

 • Alma Löv Museum 
 • Gunnerudsgården
 • Södra Ås Konst o Kultur
 • Modisten Line Malmsten
Från 4340:-
Sagolika Sunne kulturpaket

Selma Lagerlöfs Sunne och Värmland är synonymt med konst och…