Rottneros Park

Rottneros park är en av Sveriges finaste parker, och räknas till en av de stora parkerna i Europa. En fantastiska skulptur- och blomsterpark, i lilla Sunne mitt i Värmland, bara 5 minuter från Ulvsby herrgård.

En av norra Europas största skulpturparker

Vi kan tacka Selma Lagerlöf för att Rottneros park finns här i Sunne. Hon skrev om Rottneros Säteri som Ekeby i debutromanen Gösta Berlings saga 1891. Hon beskrev ”det skimrande vackra Ekeby” där den mäktiga Majorskan bodde och höll hov med sina 12 kavaljerer, varav en var Gösta Berling.

På 1950-talet skapade Major Svante Påhlsson den stora parken med Selma Lagerlöfs Ekeby som förebild. Här finns över 100 skulpturer och trädgårdsrum som ramar in de olika skulpturerna.

Parken är 20 hektar stor och innehåller idéträdgårdar, arboretum, örtagård, rosenparterr, blomstergård, bibelträdgård, roliga Nils Holgersson barnpark, konstgalleri, butik, kafé mm

Rottneros Park – från trädgård till skulpturpark

Rottneros park är förbilden till Selma Lagerlöfs Ekeby i hennes debutroman Gösta Berlings saga. Det var här som den mäktiga Majorskan på Ekeby höll till med sina 12 kavaljerer. När Selma Lagerlöf fick nobelpriset i litteratur 1909 började turisterna strömma till för att uppleva sagans skimrande Ekeby.

På den tiden var Rottneros park ingen speciellt vackert. Bara en helt vanlig herrgårdträdgård med odlingar och fruktträd.

Här bodde Major Svante Påhlson med familj och såg alla som kom för att se Rottneros Park. Svante tjänade mycket pengar efter 2: a världskriget och började skapa en park med sagans skimrande Ekeby och med inspiration av de stora parkerna i Europa.

Ett enormt projekt på den tiden och tidningarna skrev om Rottneros park. Det kom över 100 skulpturer till parken och dåtidens trädgårdskändisar formgav trädgårdsrum som ramade in konstverken. Mitt parken placerade man en magnifik fontän med skulpturer av Carl Milles.

Besök Rottneros park med förmånliga Sagolika Sunne Kulturpaket

Boka enkelt och bekvämt Ulvsby herrgårds förmånliga Sagolika Sunne kulturpaket. I paketet ingår entréer till Rottneros Park, Selma Lagerlöfs Mårbacka, Alma Löv Museum, boende och middagar på Ulvsby herrgård. Läs mer om Sagolika Sunne kulturpaket. 

Rottneros Trädgårdsfestival

Varje sommar samlas trädgårdsentusiaster till trädgårdsfestivalen i Rottneros park. Då hittar man rariteter till plantor och möter andra trädgårdsälskare. Hit kommer trädgårdskändisar och man kan läsa nytt. Lära sig hur man odlar för att bli ”Mätt på en plätt”.

Trädgårdsfestivalen är en av sommarens höjdpunkter för stora som små. För den som har med barnen är barnparken en given plats. Här är det full fart bland alla roliga aktiviteterna! Rottneros Trädgårdsfestival är en sommarfest för alla – och självklart tar du med hunden. Här finns något för alla!

Guidad tur i Rottneros Park

Ladda ner Sunne kommuns app Sagolika Sunne. Den är gratis och här finns guidade visningar på temat Rottneros park. Välj parkvandring och skulpturvandring – eller ta båda. Skådespelarna Hanna Kulle och Jakob Hultcrantz från Västanå Teater berättar och leder turen i appen. Ladda ner den innan besöket. Den är gratis!

Djur i Rottneros Park

En gång i tiden, för mycket längesedan, fanns det mycket djur i parken – då man hade hägn med vargar och andra vilda djur. Det har funnits en liten djurpark med kängurur, ormar, krokodiler, jättesköldpadda och påfåglar. Det fanns också ett Barnens Zoo med marsvin, kaniner och andra små söta djur.

I dag är det skulpturer, skulpturer och konstutställningar i Rottneros Park.
Rottneros park – fakta inför ditt besök - inträde

Man får ta med djur in i parken och hundar ska vara kopplade. Vid den stora spegelsammen finns sjöfågel, vanliga gräsänder, gäss och en och annan mandarinand dyker upp då och då. Det kan fresta den mest väluppfostrade hund till yster lek. I parken finns det gott om fåglar och man njuta av fågelsång och stillhet i framför allt arboretumet.

Under trädgårdsfestivalen kan det dyka upp andra djur i Rottneros Park. Små söta ponnyer som man kan rida på. Getter att klappa eller något annat litet rart kryp.

Rottneros Park – ett Värmland star party

Här finns över 100 skulpturer av antika och moderna mästare. Ett sorts skulpturernas Värmland star party.

De flesta verken är av kända nordiska skulptörer tiden mellan slutet av 1800-talet och till mitten av 1900-talet. Svante Påhlson ville stötta samtidskonsten och skulptörerna, och valde verk av då levande skulptörer. Han valde ett antal historiskt intressanta verk från olika epoker. Här finns Nike från Samothrake (hellenistisk tid), som blickar ut över sjön Fryken. Den vackra Diana från Anet av Jean Goujon (1510–1565) har fått sin helt egen park. De flesta av parkens skulpturer är kopior gjutna i brons.

Bland de svenska skulptörerna finns

 • Carl Eldh
 • Christian Eriksson
 • Eric Grate
 • Gunnar Nilsson
 • Per Hasselberg
 • Tore Strindberg
 • Carl Milles
 • Astri Bergman-TaubeChristian Eriksson

Bland övriga nordiska skulptörer finns

 • Gustav Vigeland – ett av få originalverk som finns utanför Norge
 • Jussi Mäntynen,
 • Kai Nielsen,
 • Arne Durban
 • Asmundur Sveinsson.

Nutida konstnärer

 • Henny Kortenoeven
 • Henric Westlund
 • Helena Gullström
 • Laura Gunnarsson

Så det finns många av konstens stjärnor representerade i Rottneros park. Ett riktigt Värmland star party i en fantastisk blomster- och skulpturpark. En av de största i norra Europa.

Inför ditt besök

Rottneros park erbjuder allt från förmånliga säsongskort till inträde för både vuxna och barn. Små barn som inte fyllt 4 går in gratis 2021, läste vi på deras hemsida. Men kolla så att ni vet säkert! Hundar går också in gratis – och ska vara kopplad.

Öppettider

Rottneros Park har öppet från sen vår till tidig höst. Aktuella öppettider finns på Rottneros parks hemsida  Rottneros Park
Besöker ni parken som grupp brukar man öppna för visning enligt överenskommelse.

Var ligger Rottneros Park?

Parken ligger i Rottneros, ca 3 km söder om Sunne Värmland. Intill Rottneros park finns Västanå Teaters Berättarladan och Sunne Golfklubb.

Café

Det finns kaféer och en fin butik med vackra ting att köpa med hem. En uppskattad present är den stora vackra boken om Rottneros Park, med vackra bilder. Ta en skön paus i Rottneros Parks café. Här finns hembakade kakor, goda smörgåsar och lättare luncher. En bra start eller gott avslut på ett besök i Rottneros park.

När du är i Sunne och Rottneros park kanske du gillar att besöka

 • Selma Lagerlöfs Mårbacka
  Västanå Teater
  Västanå Teater kostymutställning
  Tossebergsklätten
  Back-Kajsas väg - vandring

Nära Rottneros park

 • Västanå Teater
  Västanå Teaters kostymutställning
  Sunne Golfklubb
 • Byn Västra Ämtervik
  Maléne Sandblom Ek – Mönsterformgivare
  Anna Gunnarsson – Keramiker
  Sillegården – restaurang och konst
  Mat och vingården Kulinarika på Aplungen
 • Byn Gräsmark
  Restaurang Kalasmakeriet på Prästgår’n, Gräsmark
  Gräsmarks Hembygdsgård – finnkultur
  Ängenleden runt Ängsjön i Gräsmark – vandringsled
  Rokkmakkstugan vid Ängen i Gräsmark
  Gruvrundan – vandringsled i Gräsmark
Rekommenderade paket
Populär
Sagolika Sunne kulturpaket

Selma Lagerlöfs Sunne och Värmland är synonymt med konst och…

 • bed
  Övernattning
 • restaurant
  Frukost & två middagar