Stå på Tossebergsklätten och se ut över världen

Tossebergsklätten är ett berg på 343 meter över havsytan i byn Stöpafors mellan Sunne och Torsby via E45.

Tossebergsklätten är perfekt om man ska stanna kvar i Sunne några dagar för att uppleva de olika besöksmålen är att då checka in i ett rum på Ulvsby herrgård, endast 14,4 km söder om Tossebergsklätten. Tossebergsklätten är en av Sunne kommuns sju underverk. 

Tossebergsklätten: Äventyr med utsikt på dagen – middag med utsikt på kvällen

Med en lutning på 20 % är den 1,8 km långa serpentinvägen upp till Tossebergsklätten perfekt för den som cyklar eller springer och vill ha en utmaning på sin resa. Bra avslutning med utsikt och fika efter att ha tagit ut sig på färden upp. 

Det är gratis att åka upp på Tossbergsklätten och öppet varje dag hela sommaren. 

Boende och middag finns 12 minuter söder ut på Ulvsby herrgård. Boka paket med frukost på morgonen, egna äventyr under dagen och en god middag i Anna Stinas matsal på kvällen.

Utsiktsplatsen Tossebergsklätten

  • Berget är 343 meter över havsytan
  • Ligger ca 15 km norr om Sunne centrum
  • Hemmaberg för skärmflygare och hängflygare
  • Ta med picnic och njut vid hisnande utsikt. 
  • Nuvarande utsiktstornet invigdes år 1934

Öppettider

Det är gratis och fritt att ta sig upp till toppen året runt. På vintern är inte vägen i ordning och därför tar man sig inte upp på vintern med bil eller cykel.

Att se & göra i närheten av Tossebergsklätten

  • Stöpafors Kvarn Skrädmjölskvarn
  • Diner 45 – hamburgerkrog i amerikansk 50-talstil
  • Jätteloppisen i Stöpafors

Selma Lagerlöf och Tossebergsklätten

Tossebergsklätten har koppling till Selma Lagerlöf. Det sägs att hon hittade inspiration till Gösta Berglings Saga när hon stod vid utsiktsplatsen uppe på Tossebergsklätten och tittade ut över utsikten. Hon kallar Tossebergsklätten för Gurlita klätt i romanen Gösta Berlings saga, och kanske var det så att hon såg hon en björn uppe på Tossebergsklätten. 

Det är inte bara Selma Lagerlöf som sägs ha hittat inspiration vid det pampiga hyperitberget Författaren Göran Tunström skriver i romanen Tjuven ”Det högsta är att skåda Gud. Det näst högsta är att stå på Tossebergsklätten och se ut över denna värld”. Prästen och historikern Anders Fryxell lär ha funnit orden till Värmlandsvisan på Tossebergsklätten.

LÄS VIDARE

Skrädmjöl från Stöpafors Kvarn vid Tossebergklätten.

Värmland har inte bara sin egen ”nationalsång” man har även sin egen nationalrätt ”nävgröt och fläsk”. 

Skrädmjöl är havre som är rostad till lite lagom nötig smak. Stöpafors Kvarn, från 1917, som ligger nedanför Tossebergsklätten, är en av få kvarnar i världen som mal skrädmjöl. 

Skrädmjölet har en lätt nötig mjuk smak och är populärt att baka kakor av. Skrädmjölsdrömmar, mårbackakaka och stöpakaka med lingon är populära bakverk här i trakten.

Värmlands nationalrätt nävgröt – eller motti som det också kallas, lagas på skrädmjöl – och gärna över öppen eld. Nävgröt/ motti med fläsk är en maträtt med rötter i finnkulturen och kom till Sunne Värmland med svedjefinnarna till norra Värmland. Ordet nävgröt kommer från att gröten är torr i konsistensen och enkel för skogsarbetarna att ha med som matsäck.

Gröten serveras med stekt fläsk, rårörda lingon, enbärsdricka och gärna en liten snaps.

Nävgröten är torr i konsistensen, mjuk i smaken och mycket mättande. Så ät försiktigt! Bästa nävgröten äter man på någon av de små hembygdsgårdarna runt om i Sunne och Finnskogen. Den lilla restaurangen på Tossebergsklätten serverar utmärkt nävgröt. 

Tossebergsklätten i Folktron

I folktron så sägs det att Tossebergsklätten är boplats för troll och jättar. Ordet tosse är gammal dialekt och där ordet ”tusse” betydde jätte – och toss var ordet för troll.

Titta dig noga omkring så kanske du ser ett troll som sitter och hukar i skogen – eller en klippavsats som man faktiskt inte kan veta om det kanske rentav är en jättes näsa.

Skärmflygning på Tossebergsklätten

Snabbaste vägen ner för Tossebergsklätten går genom luften. Tossebergsklätten är populärt bland både svenska och utländska skärmflygare och hemmaberg för skärmflygklubben Solskärmarna. Dagar med rätt vindar och temperatur är det magiskt vackert att se dem sväva runtom berget.

Vill du eventuellt testa skärmflygning så kan man prata med någon från Solskärmarna, som är medlemmar i FAI ”Fédération Aèro – nautique Internationale” (Internationella flygsportförbundet).