Vandring i Gräsmark

Gräsmark i Sunne kommun i Värmland är ett paradis för dig som gillar att vara ute i naturen. Här hittar du vacker natur med fina vandringsleder.

Vandra i Gräsmark i Sunne kommun mitt Värmland

Området kring Gräsmark erbjuder ett stort utbud av vandringleder. Här finns lång och korta vandringsleder som passar fint om man vandrar med barn. Och självklart kan man vandra med hund!  Flera vandringleder går i historiska trakter med gamla gruvområden från 1500-talet. 

Här finns 6 certifierade Värmlandsleder från 3 – 17 km. Vandra upp på Kalvhöjden eller Gettjärnsklätten som har en unik flora. Här bjuds det en fantastisk utsikt över nästan hela Sunne kommun och Värmland.

Vandra Tiskaretjärnsleden i Gräsmarks finnbygd

Vandra runt Tiskaretjärn, som är en liten vacker sjö mitt i skogen i Gräsmarks naturreservat. Vandringen runt Tiskaretjärn går genom gamla ängsmarker som en gång brukades av skogsfinnar, som invandrade till Sverige under 1500-talet. 

Här finns en finngård med anor från 1600-talet och där man vårdar det gamla odlingslandskapet. Det växer ovanliga ängsväxter här och i hagarna betar värmlandsfår och kor av gamla lantrasen rödkullor. Vandringleden runt Tiskaretjärn är lätt att vandra med barn. Vandra gärna med hund som vandrar med kopplad till matte eller husse.

Vill du vandra lite längre är Tiskaretjärnsleden ett bra val. Tiskaretjärnsleden går genom gammal finnbygd och här är den gamla kulturen närvarande på olika sätt. Och det sägs att finnskogens invånare såg till att Gräsmarks kyrka målades vackert och färgstarkt för att lysa upp i den vanligen så går tillvaron. 

Gräsmarks kyrka ”bonngrannaste”, bröllopskyrkan i Sunne

Gräsmarks kyrka är en av landets vackraste kyrkor, enligt omröstningar i olika tidningar. Kyrkan ligger vackert vid Lill-Sjön och där man vintertid anordnar ljusregattor. Gräsmarks kyrka är en populär bröllopskyrka, och har mycket vackra takmålningar.  

Rakt över sjön, mittemot kyrkan finns Kerstin Anderssons restaurang Kalasmakeriet på Prästgårn! Här är man inte bara känd för sitt fina julbord i Gräsmark– man dukar då och då upp ett riktigt svenskt smörgåsbord. En fin dag börjar med vandring på någon av vandringlederna i området och avrundas med en fin lunch hos Kerstin och Johanna på Prästgårn!

Roligt att göra i Gräsmark 

  • Vandra på någon av de 6 Värmlandslederna
  • Vandring på Kalvhöjden och Gettjärnsklätten med unik flora
  • Vandring på Tiskaretjärnsleden i finnbygd
  • Åka pulka i Ängen vid Rokkmakkstugan – Kul med barn!
  • Besök Gräsmarks kyrka – vackras i Värmland!?
  • Skotertur eller paddla kanot i Sandviken 
  • Ät svenskt smörgåsbord på Prästgårn!

Ät gott i Gräsmark – från julbord till smörgåsbord

Kerstin och dottern Johanna är kända för sitt fina kök på Prästgårn! Här är det matkultur som dukas upp sedan 1990. Prästgårn ligger vackert mitt i Gräsmark med utsikt över Lill-sjön och Gräsmark kyrka. Här kan man inte bara få en riktigt god lunch utan även ett riktigt svenskt smörgåsbord. Kika in på deras hemsida www.kalasmakeriet.se och se vad de erbjuder när du är i trakterna.  

Hyr kanot i Sandviken Gräsmark 

Vill du ”vandra på vatten” så hyr du kanoter i Sandviken på Nature Adventure. Här finns det både kanoter och båtar att hyra. Se mer på www.fredrosgard.se Ett spännande äventyr med barn!

Vandring till Kalvhöjden 

Kalvhöjden i Gräsmark i Värmland är sedan 1972 ett naturreservat, och gammal finnbygd från 1500-talet, där man vill ta vara på ett gammalt odlingslandskap i finnbygden. Här finns artrik flora som bevaras genom gammaldags slåtter. Ängarna slås med lie på traditionellt vis efter sommarens blomning och idag är dessa ängsmarker sällsynta. 

Vandring till Gettjärnsklätten 

Vandra till Gettjärnsklätten och upplev en hisnande utsikt från 200 meter höjd över sjön Rottnens dalgångar.

Gettjärnsklätten ligger exponerad för solljus mot sydväst och har vittringsjord och ett rörligt grundvatten som ger en artrik flora. 

Redan på 1800-talet upptäckte Linnélärjungen Myrin att Gettjärnsklättens flora var speciell, och att flera av de 190 arterna bara växer här tack var de speciella förhållandena på berget.

Rekommenderade paket
Från 4250:-
Vandringspaket

Visst längtar du redan efter nästa sköna vandring? Dra på…