Västanå Teater i Berättarladan, Rottneros

Det är tradition för många att varje sommar uppleva Västanå Teaters föreställningar i Berättarladan som finns 10 minuter från Ulvsby herrgård.

Västanå Teater har en ny uppsättning varje år, och varje år är föreställningarna lika enastående. Med berättelser från Mårbackas Selma Lagerlöf sätter regissören Leif Stinnerbom upp fantastiska föreställningar med skickliga skådespelare och musiker. Scenografi, mask och kostym gör föreställningarna till lite utöver det vanliga. Folkdans, musik och berättande är centralt i föreställningarna.

Boende och Teaterpaket

Boka teaterpaket på Ulvsby herrgård som ligger högst 10 minuter norr om Berättarladan. Vi ordnar boendepaket med middag/ostbuffé, frukost och bokar era teaterbiljetter åt er så ni slipper. Entré till Skulpturparken i Rottneros ingår om ni bokar teaterpaket för två nätter.

Öppettider

Västanå Teater har föreställningar runt olika tider under hela året, men definitiv öppet är det under sommaren då den stora föreställningen visas upp. För exakta öppettider för föreställningar, kafé, kostymutställning och annat gå in på https://vastanateater.se/ 

Loftet invigdes 2019 och här har man föreställningar vintertid.

Priser

En biljett till sommarens föreställningar kostar inte mycket, tycker vi, och man kan boka både med och utan måltid i pausen. Barn har fördelaktiga priser, är vår uppfattning. 

Priserna för biljetter skiljer sig från säsong och föreställning. På deras hemsida finns aktuella priserna. 

Om Västanå teater

 • Fria teatergruppen startades år 1972
 • Regionteater i Värmland sedan 2009
 • 1990 började Leif Stinnerbom att regissera 
 • Berättarladan byggdes år 1999
 • Magnus Stinnerbom musiker och kompositör 
 • Inger Hallström Stinnerbom designar kostymerna
 • Ligger vid Skulpturparken i Rottneros
 • Handikappingång och – platser finns i både Loftet och Stora scen
 • Hörslinga finns vid båda scener
 • Parkering finns nära scen
 • Stora scen rymmer 500 åskådare
LÄS VIDARE

Restaurang och café

Restaurangen är öppen i pausen för de som förbokat middag i samband med teaterföreställning. I vissa biljetter ingår mat i pausen men man kan boka mat efter att man köpt biljetter. Det finns ett kafé där man kan köpa smörgås, kaffe, vin, öl med mera som man inte behöver förboka.

Kostymutställning

Den färgsprakande kostymutställningen ligger i Berättarladan. Öppen hela sommaren och med gratis inträde för alla. Kostymkonstverken i kostymhallen är designade av Inger Hallström Stinnerbom. 

Kostymerna har stor betydelse i varje uppsättning för det ger åskådarna en tydlig bild av hur varje roll ska se ut och agera tillsammans med musiken och skådespeleriet. 

Unga Västanå

Västanå Teater erbjuder en barn- och ungdomsverksamhet där unga mellan 8 och 18 år kan vara med på och utbilda sig i olika övningar inom dramatik. Unga Västanå har satt upp fem uppsättningar som även dessa utspelar sig efter berättelser man fick höra när man var liten. Även Unga Västanå jobbar mycket med folkdans, musik och berättande i deras föreställningar.