Höst på herrgården!

Det är höst och vi njuter av livet här på herrgården. Tänder ljus och kurar framför brasan - efter en härlig vandring på någon av Sunnes alla vandringleder. Klar frisk höstluft och strålande solsken! Och snart är det jul igen!

Höst på herrgården!

Hösten här på herrgården är härligt, Varje år överraskas vi av att den kommer så fint och byter av sommaren - ja i år fick vi vänta ända till mitten av oktober. Skördetiden är över och lagret är fyllt av allt det goda från jordbruken runt oss. Jakten pågår ute i skogarna och röken går varm här på herrgården. I köket är det full fart med alla ben som ska kokas till den allra godaste viltfond. Det blir så gott i vinterns alla mustiga grytor!

Höst i herrgårdens kök

Har du testat att koka viltfond? Om inte så prova för det är enkelt och blir supersmarrigt i såser, soppor och grytor. Jag bjuder på mitt eget fondrecept för herrgårdskökets är hemligt - förstås!
Gör så här: prata med en jägare i bekantskapskretsen - eller ta kontakt med ett jaktlag. Fråga om du kan få köpa sågade viltben.

Här kommer min farmors recept på viltfond

 • Ta ca 3 kg sågade viltben och lägg i en smord långpanna och sätt in i ugnen på ca 200 grader. Rosta ca en timme tills de fått fin färg. Men se upp så de inte blir brända – iså fall är det bara att börja om med nya ben.

Under tiden kan du gå ut i skogen och plocka 10–15 fina blå enbär. Blir smaskens i fonden.

 • Skär 2 stora lökar, 2 morötter i lagom stora bitar, ta med några palsternackor om det finns hemma, och nåt äpple eller 2 från trädgården. Skär i bitar.
 • Ta en purjolök och en klyfta rotselleri - skär i bitar.
 • Lägg smör i en stor stekpanna av gjutjärn. Farmor sa att de är bäst! Rosta av tomatpurén i pannan. Bryn sen allt i smör till fin färg – gyllenbrunt!

Ta fram en jättestor kastrull.

 • Lägg rostade ben och gyllenbruna grönsaker i kastrullen.
 • Lägg i 2-3 lagerblad, svartpeppar – hela korn och 10-12 räcker bra. Och de nyplockade enbären. (Här på Ulvsby plockar vi på enbusken nere vid sjön. Har du sett den?)
 • Släng i kvistar av färsk fin timjan och rosmarin – ta 2 av varje, det brukar bli bra, och lite persiljekvistar.
  Och absolut ingen vitlök! Inte minsta lilla klyfta! Sa alltid farmor när min matmoderna mamma (som tidigt hade förkärlek för det Italienska köket) närmade sig grytan.
 •  Täck allt med vatten och sjud på svag värmen i minst 12 timmar. Kika till grytan lite då och då och fyll på med vatten så benen alltid är täckta av vatten.
 • Sila allt och reducera till bra styrka. Ställ kallt – gärna i isbad och kyl snabbt och frys in.

Spara lite och gör direkt en härlig höstgryta med vilt, svamp och grädde. Servera med kokt potatis och rårörda lingon. Bara så galet gott!

Julbord på herrgården 

Höst är snart jul och tid för julbord! Då är det fest här på herrgården för vi älskar adventstiden när vi får julsmycka hela herrgården. Det doftar av gran och glögg, det tindrar av ljusen och sprakar i brasan. Och redan nu planeras det för julens alla delikatesser som ska lagas och sen bäras fram till finsmakare som njuter av allt det goda. Ja, julbordet har blivit till en sittning här på herrgården där vi numera serverar det vid bordet. Alla sitter lugnt och umgås och julbordets 7 turer kommer på vackra fat till bordet - och alla tar för sig och njuter av att nu är det jul igen!

Välkommen du också att njuta julbordets delikatesser här på Ulvsby herrgård!

Varma hälsningar från Marianne och hela herrgårdsgänget!