Mors Dag

Fira Mors Dag med god middag på herrgård! Vackert dukat med fint linne, nyplockade vårblommor och tända ljus i malmljusstakarna på bordet. Välkommen att skämma bort mor eller någon du håller lite extra kär!

Välkommen till Mors dag på Ulvsby herrgård

Kom till Ulvsby herrgård och fira mors dag. Vi dukar upp den vackra matsalen med utsikt över sjön Fryken och lägger fint linne på borden. Nyplockade blommor och tända stearinljus i de vackra tunga malmljusstakarna. God mat med trevligt sällskap i avkopplande miljö – det är en fin dag för mor!

Mors dag meny

Vi välkomnar festligt med ett glas mousserande vin (alkoholfritt) i herrgårdens rymliga salongen. Vår kökschef  presenterar dagens meny innan det är tid att gå till bords. Det är gott om utrymme mellan borden och personalen tar hand om och skämmer bort er på bästa sätt.

Vi har begränsat antalet platser för att ha gott om utrymme mellan borden och välkomnar inte fler än 40 personer till mors dags middagen.  (Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och utöver vanliga strikta hygienregler så är vi extra noga i dessa tider. Så att alla ska vara säkra och trygga.)

Mors Dag Take-Away

Du kan bjuda mor på god mat  på hemmaplan om du vill. Boka mors dags middag Take-away – senast torsdag den 28 maj på telefon 0565 140 10 eller mejl info@ulvsbyherrgard.se


Att fira Mors dag

Det var Anna Jarvis i Philadelphia som introducerade Mors dag 1905. Hon ville  uppmärksamma sin mamma, fredsaktivistens Ann Jarvis. som avlidit den 9 maj 1905. Ann Jarvis var aktiv under amerikanska inbördeskriget och vårdade sårade soldater (från båda sidor). Ann Jarvis  startade Mothers’s Day Work Club för att rikta uppmärksamhet mot allmänna hälsofrågor.

Anna Jarvis inledde en kampanj 1905 för att försöka instifta en dag som skulle hedra alla mödrar , eftersom hon ansåg att ens ”mor är den person som gjort mer än någon annan för dig”.

Första Mors dag

Första mors dag firades 10 maj 1908 med en gudstjänst och med fokus på fjärde budet och moderskärlek. Man höll gudstjänsten i metodistkyrkan i Grafton i west Virginia. Anna Jarvis dekorerade själv kyrkan och alla besökare fick vita nejlikor, som var hennes mammas favoritblomma. Varuhusägaren John Wanamaker sponsrade evenemanget och passade också på att fira mors dag i sitt varuhus.

President Woodrow Wilson tecknade ett lagförslag 1914 som gjorde Mors dag till en officiell  helgdag i USA.

Mors dag i resten av världen

Seden kom först till Storbritannien och sen till Skandinavien. Det är lite oklart när vi började fira mors dag här i Sunne Värmland, men troligen samtidigt som seden spred sig ut från storstäderna.  I Storbritannien finns det en sedan 1600-talet en folklig motsvarighet där midfastosöndagen var ”Mothering Sunday”, och då bortaboende barn fick besöka föräldrahemmet. (”Go a-mothering”)

Mors dag till Sverige

I Sverige tog Cecilia Bååth- Holmberg 1919 initiativ till firande av mors dag.  Cecilia var författare och verksam vid Tärna folkhögskola utanför Sala. Hon tog fram riktlinjer för firande av Mors dag i Sverige men det var först decennier senare som man började uppmärksamma mors dag i Sverige. Idag firas mors dag på många olika sätt och varje familj har sina mors dags traditioner.

Det var Cecilia som översatte den danska psalmen Härlig är jorden till svenska, och hon har fått utmärkelsen Litteris et Artibus. Hon föddes 1857 i Malmö och dog 1920.

 

Mors Dags Meny

  • Ett glas mousserande vin (alkoholfritt)
  • Rökt laxmousse på lax från herrgårdens eget rökeri, serveras med dillvariation och tunnbröd.
  • Helstekt kalvytterfilé och långtidsbakad fläsksida på kött från svenska och värmländska gårdar, confiterad potatis, försommargrönsaker och rödvinssky smaksatt med ramslök.
  • Tårtor - gräddtårta, Budapesttårta och paj på rabarber från trädgården.
  • Ett glas vin alt. alko.fritt
    Kaffe

345 kr

Begränsat antal platser med mycket utrymme och omtanke!

Du kan också beställa Take Away

Förrätt & Varmrätt 245 kr
Bokas senast torsdag 28 maj på telefon 0565 14010.