Våren på herrgård i Sunne Värmland

Våren är på väg och vildgässen drar norrut och påsken är snart här! Vi längtar efter att få ge oss ut på vandring mitt i naturen på någon av alla fina vandringsleders om finns runt om oss. Kanske väljer vi en vandring med guide, som leder oss till platser vi inte visste fanns - och berättar om allt som finns runt om. Följ med på Sunne Vandringsvecka och gå på vandringsleder i trolska skogar och hör om det som är sant - och om det som berättats sedan urminnes tider...

Det är vår, vildgässen är här och vi ska fira påsk!

Vi har siktat vildgässen som ropar att våren är här!  Det är en speciell känsla att se dem dra fram över herrgårdens tak på väg norrut över sjön Fryken. Jag undrar alltid om det kan vara någon ättling till Akka som finns med i flocken... Vem vet!

Vi ska fira påsk med god mat, sill och snaps förstås - och allt annat som hör till. Påskbordet ja, det kommer att serveras vid bord så att alla kan sitta lugnt och njuta av påskens alla godsaker.

Selma Lagerlöfs Mårbacka

I entrén på Selma Lagerlöfs hem Mårbacka står det en gås som många gissar är Akka i Nils Holgerssons underbara resa, en geografibok som Selma skrev till den svenska skolan.  Det får mig att tänka på att Mårbacka snart öppnar för guidade visningar. Det är så spännande att vandra med på en visning och höra Selma Lagerlöf och hennes liv. En intressant och spännande person! Och kika på grågåsen i entrén!

Västanå Teater berättar Körkarlen av Selma Lagerlöf 

Selma skrev Körkarlen som ett beställningsverk, berättade Irene, som är intendent på Mårbacka. Nu äntligen hoppas vi få se Västanå Teaters Körkarlen och vi ser fram emot en teatersommar i Berättarladan. Några av oss hade turen att få uppleva Västanå Teaters O'Sena tiders barn, på ett covid-säkrat sätt, i augusti förra året. Magiskt bra - som vanligt med Västanå Teater!

Vandring - Sunne Vandringsvecka 19 -23 maj 2021

Snart ska vi ut på  första vandringen. Det är så avkopplande att komma ut i skogen, att bara vandra och låta tankarna flyga. Ta en paus, grilla lite korv och bara vara. Det är livsnjutning!

Christer och Filip här på Ulvsby har utbildat sig till vandringsguider och specialiserat sig på berättandet. De kommer att leda vandringar under Sunne Vandringsvecka i maj. Så skynda att boka din plats på Vandringsveckan du också!

Det finns så mycket spännande vandring här i Sunne. Vandringar som går mitt i finnkultur och i gamla gruvområden från slutet av 1800-talet. Vandringsleder med unik flora och platser som Selma Lagerlöf och Göran Tunström skrev om.

När man kommer tillbaka från vandringen är det ljuvligt att sjunka ner i ett hett salt bad i kopparbadkaren i Drottning Kristinas badstuga. Het bastu med eukalyptus, varma salta bad och svalka på altanen. Det är avkoppling!

Och sen väntar en riktigt god middag, signerad vår kökschef. Och med goda väl utvalda viner! I köket håller vi som bäst på att fundera på var vårens första nässlorna ska titta fram, och det känns lika spännande som att vänta på sensommarens första kantareller.

Nu önskar vi er alla en fortsatt fin vår och ser fram när vi får träffa er igen!

Varma hälsningar från Marianne och hela herrgårdsgänget här på Ulvsby