Västanå Teaters I domarens skepnad på Loftet i Berättarladan

Västanå Teater berättar om en häxprocess i den värmländska finnbygden. Föreställningen spelas i 10 februari - 2 mars på vinterbonade Loftet i Berättarladan.

Boka teaterpaket bekvämt och förmånligt

Nu kan du boka din upplevelse på Västanå teater på vinterbonade Loftet i Berättarladan i Sunne. Boka ett komplett teaterpaket med boende på historiska Ulvsby herrgård, eftersom det är mer bekvämt med biljetter, boende, och mat på herrgården.

Västanå Teaters I domarens skepnad

Vårvintern 2024 berättar Västanå Teater I domarens skepnad i regi av Leif Stinnerbom och musik Magnus Stinnerbom.
Det berättas att:

"En kall vintermorgon sätter sig en ung domare i släden på väg till sitt första ting för att döma i ett häxerimål. Under de senaste årtionden hade sådana ärenden varit vardagsmat runt om i Sverige, men tvivel har börjat uppstå om det går att ta anklagelserna om trolldom på allvar. Ansvaret för dessa mål vilar tungt på domaren!

Förföljelse, utanförskap och utsatthet är ämnen som är lika aktuella idag som under häxprocessernas dagar. Människan tycks ha ett behov av att utse syndabockar. Vem eller vilka grupper i samhället står på tur att dra till sig massans vrede?"

Föreställningen spelas

 • Lördag 10  februari
 • Söndag 11 februari
 • Lördag 17 februari
 • Söndag 18 februari
 • Lördag 24 februari
 • Söndag 25 februari
 • Fredag 1 mars
 • Lördag 2 mars

Häxprocesser

Intresset för de historiska häxprocesserna är stort och föreställningen inleds med en föreläsning om häxprocesserna i den värmländska finnbygden.
Teaterupplevelsen börjar 14.30 med föreläsning följt av teaterföreställningen och avslutas kl 17.00 med efterföljande middag på Ulvsby herrgård.

Här på Ulvsby herrgård bokar du bekvämt teaterpaket till Västanå Teaters föreställning ”I domarens skepnad” i Berättarladan i Rottneros i Sunne Värmland. På fredag checkar ni in i ett bekvämt dubbelrum superior och njuter av en god middag på kvällen. På morgonen väntar en generös frukostbuffé att njuta av i lugn och ro. Förmiddagen ger tid till avkoppling med kultur eller en kortare vandring på någon av Sunnes vandringleder eller ta en skidtur. Vill du ha med en matsäck med smörgåsar och varm dryck så går det att ordna. Vid 14-tiden är det dags att vara på plats på vinterbonade Loftet i Berättarladan för eftermiddagens teaterupplevelse. Passa gärna på att se den magnifika kostymutställningen, där entrén ingår i biljetten.

 • Teaterbiljetter inkl föreläsning
 • Logi
 • Middag
 • Entré till Drottning Kristinas badstuga

Weekendresa med teater och kultur i Sunne Värmland

Kombinera Västanå Teater med en hel weekendresa till Värmland. Passa på att besöka Lars Lerins konsthall Sandgrund eller Rackstad Museet i Arvika. Passa även på att titta in på Klässbols Linneväveri eller gör ett besök hos Mimmi Design för nytt fint till linne garderoben. Läs mer här om våra förmånliga teaterpaket med Västanå Teater.

Här på Ulvsby herrgård i Sunne mitt i Värmland är vi oerhört glada över vårt fina samarbete med Västanå Teater som funnits i mer än 50 år.

 

2990:- per person från
Period: 10 feb - 2 mars 2024 2 natt/nätter
I 2 dagars helgpaket ingår:
 • Övernattning i dubbelrum superior
 • Trerätters middag
 • Herrgårdsmiddag 4 rätter
 • Frukostbuffé
 • Entré Drottning Kristinas badstuga
Samt
 • Teaterbiljett I domarens skepnad
 • Föredrag Häxprocesser i Värmlands finnbygd 27/2 & 2/3
Läs mer
Relaterade erbjudanden
Från 4340:-
Sagolika Sunne kulturpaket

Selma Lagerlöfs Sunne och Värmland är synonymt med konst och…

Från 4085:-
Fira midsommar på herrgård

Midsommar på Ulvsby herrgård, Sunne, mitt…

Från 4250:-
Från 2575:-

Teaterweekend på Västanå Teater hösten 2024

Här på Ulvsby herrgård tror vi att Västanå Teaters uppsättning av Herr Arnes Penningar blir sommaren höjdpunkt 2024. Och med premiär midsommardagen lördag 22 juni. Vi tror på succé! Inte minst efter sommaren 2023 med ”Solens Dotter” i regi av Leif Stinnerbom. Ett sällsamt verk som fyllde Ulvsby herrgård med nöjda, glada och uppfyllda gäster.

Varför inte uppleva mer av Sagolika Sunne Värmland – Läs mer här om allt spännande som finns att se & göra  Se & Göra i Sagolika Sunne

Tips! Boka teaterpaket till sommarens föreställning med Västanå Teater i god tid. Då vet du att du får plats till Västanå Teater, och – ja biljetterna tar slut fort! 

LÄS VIDARE

Om Västanå Teater i Berättarladan i Sunne

Västanå Teater startade 1974 som en fri teatergrupp. Namnet Västanå Teater kom när gruppen togs över av Björn Söderbäck och Yvonne Rock. 

Teatern, som haft Berättarladan som scen sedan 1999, är känd i hela Norden för sin särpräglade profil. Skapad av teaterchefen, regissören och den konstnärliga ledaren Leif Stinnerbom.  

Västanå Teater presenterar en teater med samspel mellan text, musik och rörelse, som blivit teaterns kännemärke. Spännande poetisk och sällsamt. 

Det unika scenspråket är inspirerat av skandinavisk folkkultur och övriga världens folkliga teateruttryck. 

Varje sommar bokas tusentals teaterpaket till Berättarladan strax söder om Sunne i Värmland. Föreställningar spelas fem dagar i veckan från midsommar till början av september. 

Folk från hela Norden vallfärdar för att uppleva Västanå Teaters scenkonst! 

Scenkostymer som konstverk

Inger Hallström Stinnerboms kostymer är konstverk som har en framträdande roll i skådespelarnas gestaltning.

Kostymutställning i Berättarladan i Sunne

Västanå Teater har en utställning med hundratalet av Inger Hallströms Stinnerboms vackra kostymer.  Här finns också Torbjörn Alströms och Evalena Jönsson Lundes masker och huvudbonader. Rekvisita och scenografielement av Lars Jacob Jakobsson och Bo Jonzon. 

Här kan man se alla detaljer på nära håll och läsa om tankarna bakom kostymernas design. 

Utställningen är öppen i anslutning till föreställning. Grupper kan boka besök med guidad visning. 

Kostymutställningen är spännande och helt unik – ta dig lite extra tid här i samband med sommarens föreställning!

Citat om kostymerna: 

Inger Hallström Stinnerbom är som kostymskapare avgörande för det som händer på scenen” 

– Maria Schottenius, DN 2010

”Inger Hallström Stinnerboms dräkter är ett mirakel. De är vackra, de är betydelseladdade och underbart välgjort: Det är siden och råsiden och massa annat som hon har förvandlat till konst.” 

– Mats Dahlberg, NWT 2006

Västanå Teaters musik och dans

Magnus Stinnerbom har skapat musiken till samtliga föreställningar i Berättarladan sedan år 2000. Han skapar en musikalisk värld som gör föreställningarna till en helt egen speciell form av musikteater. 

Dansen är en viktig del av föreställningen. Koreograf Jimmy Meurling skapar hisnande vackra dansupplevelser.

 Och för att citera Selma Lagerlöf:

”Ty värmlandspolskan är den underbaraste dans. Den omskapar jordens tungfotade söner. Ljudlöst sväva de på tumstjocka sulor fram över ohyvlade loggolv. 

De virvla omkring, lätta som löv i höststorm. Den är mjuk, snabb, tyst, glidande. 

Dess ädla, måttfulla rörelser frigöra kropparna och låta dem känna sig lätta, spänstiga, svävande”