Jul på herrgården!

Advent och jul är en speciell tid här på herrgården. Vi vårdar och tar vara på våra traditioner. Gamla som vi ärvt och nya som hittats på allteftersom. Juldekor och mat är viktigt. Och det mesta tas från skogen. Vackert pynt och vilt till bordet.

Jul på herrgården är tid för juldekor

Hos oss på Ulvsby börjar advent redan i oktober. Då planerar vi julens dekorationer och vilka av julens delikatesser som ska lagas - eller förpassas till minnenas arkiv. Ingen saknar kalvaladåben, vi lovar. Morotspatén med recept från 1950-talet känns rätt i tiden.  Grisfötterna träter vi om. Ska de vara med eller inte! Inte! De får lämna plats för mer vilt och rökt!

I november börjar vi förbereda för juldekoren. Här på Ulvsby har Katarina Hergén hand om juldekoren. Frisör till vardags och en fena på allt vackert. I början av november går vi ut i Katarinas skog och plockar fint naturmaterial som ska bli till vackra juldekorationer. Och så ska årets julgranar ses ut innan snön kommer och lägger sig som ett vitt täcke på allt. Vi plockar vackra kottar, grenar, mossa, lingonris och annat som vi tar hem och förvara svalt under en av terrasserna.

Julstämning på herrgården

Dagarna innan advent kommer det hem amaryllisar, hyacinter och julblommor. Julpyntet tar upp ur kartonger och ljus sätts på plats. Ja, det är en riktig julfest! Katarina finkammar loppisar efter gamla vackra julprydnare för liten peng. Och så sätter vi igång och skapar! Kreativiteten flödar och Katarina styr med säker smak och stil - och ibland blir det att göra om och göra nytt! Och det blir så fint!

Länsmansgårdens Julbord

I 100 år har julens delikatesser lagats och dukats upp, och folk från när och och fjärran har kommit för att njuta av Anna-Stinas fantastiska julbord. På den tiden kallade hon herrgården för Länsmansgården, då det var Selma Lagerlöf s namn på herrgården i romanen Gösta Berlings saga.
Tradition och nytänkande har alltid följt åt och blir till en uppskattad matupplevelse i juletid.  Gamla favoriter varvas med nya influenser. Nu liksom i all tid hämtar vi råvaror från trakten och Värmland och bakar, lagar, rullar, gravar, lägger in och röker allt här på herrgården. Så i adventstid njuter vi av julens alla smaker och nuförtiden blir man serverad till bords. Julbordets 7 traditionella turer serveras på vackra fat - allt från salta sillen till söta konfekten. Lugnt, smakfullt och inga stökiga köer till bordet!

Mellandagsrea

Det har vi inte här hos oss, då tar vi en kort paus och andas ut. Och kanske går och fiskar! Om isen lägger sig kan man klubba lake eller fiska den på annat sätt. Det är rogivande och har man tur får man en god matfisk. Vi gillar verkligen stuvad lake och lagar den efter ett recept som hängt med länge.

Stuvad Lake - en ovanligt god jultradition

Lake blir en uppskattad och god mellandagsmiddag när skinkan och annat är uppäten.
Ut och fiska Lake! Agna rejält så kanske du får en stor fisk som räcker till många. Borra ett stort hål i isen så du får upp den - tänk om det kommer en bjässe på ett kg. Då vill man inte fastna med fisken! Läs mer här om att fiska lake på vintern! Eller försök att köpa av någon som fiskar vintertid.

Laga jul lake

Rensa och flå laken och dela i bitar, ca 100 gram per bit. Krydda vetemjöl med salt och vitpeppar - var inte blyg, det är gott med salt! Vänd bitarna i mjölblandningen. Lägg en ordentlig klick smör i en gjutjärnspanna - nej inte olja, bara smör! Det blir godast så!

När fiskbitarna är gyllenbruna häller du över lagom med gräddmjölk - fixar man enklast genom att bland hälften mjölk och hälften grädde. Då kan fisken bli torr - inte kul. Låt gräddmjölken vara varmhet - men inte kokputtra. Låt vara i ca 7 minuter - men kolla då och då. Laken ska vara vit, fin och fast. Strö över hackad dill och smaksätt eventuellt med lite citron. Servera gärna med Brunoise Global Knivar har bra tips! på morot, rotselleri och purjolök, och så en god potatispuré.

Servera, häll i glasen och njut av god mat, vin och härligt sällskap i lugn och ro.

Vin till jul middag med Lake

Ett vitt vin från Bordeaux på Sauvignon Blanc är gott. Eller ta ett rött vin - ett vin från norra Italien på Nebbiolo druva. Extra gott blir det om du steker lite bacon knaprigt och sätter till i Brunoisen.

God och härlig adventstid önskar vi er alla!